×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az emberek felelőssége is, hogy mennyire terhelődik le az egészségügy

 

Az emberek felelőssége is, hogy mennyire terhelődik le az egészségügy – erről beszélt a Szent László Kórház intenzív osztályát vezető főorvosa az M1-nek. Az orvosok azt mondják: magas szinten zajlik az ellátás. Március óta többet tudnak a vírusról, és rendelkezésre állnak a gyógyításhoz szükséges eszközök is. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, azonban az kell, hogy mindenki betartsa az óvintézkedéseket – hangzott el az M1 Híradójában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI)

A koronavírus megjelenése óta a budapesti Szent László Kórházban ápolják azokat a fertőzötteket, akik súlyos állapotba kerülnek. Az osztályt Bobek Ilona vezeti. Azt mondja: március óta nincs megállás, de mint fogalmazott, azóta rengeteg tapasztalatot szereztek, és többen is vannak.

A baloldali sajtóban nemrég elterjedt, hogy a kórházi kapacitások a végéhez közelednek, nincs elég üres ágy és a lélegeztetőgépeket kezelni tudó szakember. Azt is írták például, hogy a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy már a lélegeztető-kapacitás is betelt.

Az adatok szerint jelenleg Magyarországon 36-an vannak lélegeztetőgépen, közülük 12 beteg fekszik a Szent László Kórházban.

Bobek Ilona osztályvezető főorvos az M1-nek azt mondta: a pluszterhelés ellenére nemzetközi összehasonlításban is magas színvonalon tudják biztosítani a súlyos állapotú koronavírusos esetek ellátását.

Ehhez a rendelkezésükre állnak az eszközök. A lélegeztetőgépek mellett mobil berendezések is, így nem kell a fertőzött betegeket kivinni a zsilipelt kórtermekből.

Ehhez jó munkaszervezésre is szükség van. A Szent László Kórházban arra törekednek, hogy egy nővérre maximum két beteg jusson. A fiatalabb orvosok pedig tapasztaltabbakkal vannak egy beosztásban.


A Szent László Kórház egy másik épületében egy- és kétágyas kórtermeket alakítottak ki kifejezetten koronavírus-fertőzött betegek számára. Mindegyik elektromos ágy mellett van lélegeztetőgép, és elvégezték a fertőtlenítést is. Ha szükség lenne rá, bármikor meg tudják nyitni a másik épületszárnyat is.

Bobek Ilona azt hangsúlyozta:

a magyar egészségügy felkészült, de az emberek felelősségtudatán is múlik, hogy mennyire lesz leterhelve a rendszer.

Ha betartják a szabályokat, felelősségteljesen állnak a járványhoz, és nem önzően, akkor az ő segítségükkel megoldható az, hogy a magyar egészségügy ne legyen hirtelen leterhelt, hanem egy egyenletes betegbeáramlás legyen – magyarázta.

Vagyis, ha az emberek viselik a maszkot és tartják a távolságot, akkor a fertőzöttek is jobb állapotban jelennek majd meg a kórházakban, és az egészségügy is könnyebben helyt tud állni.

A legfrissebb adatok szerint újabb nyolc krónikus beteg vesztette életét a koronavírus-fertőzés miatt. Az aktív esetek száma meghaladta a 14 ezret. Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília azt mondta: még mindig a huszonévesek között van a legtöbb fertőzött, de egyre többen kapják el más korosztályból is a vírust.

Bár az elmúlt napokban csökkent, de még mindig magas az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A kedd reggeli adatok szerint újabb 633 beteget szűrtek ki egy nap alatt. A járvány halálos áldozatainak a száma 694-re nőtt. Kórházban 534 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

„Továbbra is a fiatalok között van a legtöbb koronavírussal fertőzött”

– hangsúlyozta az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy egy iskolai fertőzés esetén közvetlen kapcsolatnak számítanak az osztálytársak, akiknek otthon kell maradniuk, de az ő családtagjaik már nem, ők – ahogy fogalmazott – élhetik az életüket. Tünetmentesség esetén tíz nap után tesztelés nélkül is megszűnik a karanténkötelezettség.

Müller Cecília leszögezte, hogy elegendő PCR-teszt van az országban, és hangsúlyozta, hogy a gyanús esetekben mindig ingyenes a mintavétel.

(Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Hétfő óta érvényesek a maszkhasználattal kapcsolatos szigorítások, a szórakozóhelyek este 11 órás zárása és a saját kérésre végzett tesztek maximált ára.

A Századvég friss felmérése szerint

a magyarok többsége egyetért azzal a kormányzati céllal, hogy a védelmi intézkedések ne bénítsák meg a gazdaságot.

A magyarok döntő többsége szerint a munkahelyeket kell megvédeni és a gazdaság stabilitását kell garantálni – mondta Maurer Szemere, a Századvég egészségügyi üzletágvezetője az M1-en.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok többsége egyetért a zárt tereken történő kötelező maszkviseléssel és annak szigorú ellenőrzésével is.

A címlapfotó illusztráció.