×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belezavarodott a baloldal saját propagandájába

 

Lassan egy szappanoperára hasonlít a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos vita. Az első hullám idején az volt a probléma, hogy kevés a gép, később az, hogy túl sok van. Néhány napja arról ír a sajtó egy része, hogy két kórházban már nincs szabad lélegeztetőgép, vagy ha van, akkor személyzet nincs. A kormány adatai szerint minden rendben – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha ilyen ütemben terjed a vírus, április 3-ra elfogynak a lélegeztetőgépek Magyarországon – írta a Qubit egy március közepén megjelent cikkében. Vagyis a portál azt vizionálta, hogy a koronavírus hazai megjelenését követően két héten belül több mint 19 ezer új fertőzött kerül kórházba, elfogy a kétezer darab szabad lélegeztetőgép, és nem lesz elegendő mesterséges lélegeztetést biztosító berendezés hazánkban.

Mint kiderült, a Qubit valótlanul keltett riadalmat, azóta ugyanis azzal frissítette cikkét, hogy „az akkor rendelkezésre álló” adatokból dolgoztak, és egy „lehetséges modellszámítás alapján” készült az írás.

Órák alatt Gyurcsány Ferenc is beállt a lélegeztetőgépek számának radikális növelése érdekében folytatott baloldali kommunikációba.

A Demokratikus Koalíció elnöke online fogadóóráján követelte a kormánytól a haladéktalan eszközbeszerzést. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea még ennél is tovább ment. Parlamenti felszólalását használta arra, hogy álhírt terjesszen.

Csak hogy világos legyen, az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban” – mondta.

Miközben sorra érkeztek légi úton Kínából Magyarországra az egészségügyi szállítmányok, a baloldal hirtelen attól lett hangos, hogy túl sok a lélegeztetőgép.

A 444.hu ezt azzal toldotta meg augusztus végén egy cikkében, hogy „több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit a magyar kormány soha nem fog használni”.

A túl sok a lélegeztetőgép szlogen egészen addig tartott, amíg a héten a Népszava arról nem cikkezett, hogy két budapesti kórháznak nincs szabad lélegeztetőgép kapacitása.

Azt írták: a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a lélegeztetőgép-kapacitás betelt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi ágyak és a lélegeztetőgépek pontos számával cáfolta a balliberális sajtóban megjelent álhíreket. A koronavírusos betegek ellátását koncentráljuk, ez egy nagyon fontos szakmai elv is és az egyénnek is az érdeke.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília azt mondta,

arra is van terv, ha az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház mégis megtelne.

A cél az, hogy olyan intézményeket jelöljenek ki, ahol minden feltétel adott a koronavírusos betegek ellátására, de ezt a jelenlegi kapacitások egyelőre nem indokolják.

A baloldali sajtó azonban nemcsak a kórházi kapacitásokat vonta kétsége az elmúlt napokban, de megkérdőjelezte a lélegeztetőgépeket kezelő technikai szakemberek számát is. Madurka Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet aneszteziológus és intenzív terápiás főorvosa az M1-nek elmondta: bár a gépek technikai eszközök, azokat csak az orvosok állíthatják be, amit a szakirányú képzésük során sajátítanak el, ezért még a modern készülékek alkalmazása sem jelenthet számukra problémát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken arról tájékoztatott, hogy

Magyarországon 1839 lélegeztetésre alkalmas ágy áll rendelkezésre, amelyek közül 812 koronavírus-fertőzött betegek kezelésére van felkészítve.

Az ágyakon a hivatalos adatok alapján vasárnap 32 fertőzöttet kezeltek.

A címlapfotó illusztráció.