×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tudtak a blokádos képzésről az SZFE-n

 

Elismerte a blokád alatt tartott Színművészeti Egyetem távozó rektorhelyettese, hogy tudott arról az augusztusi rendezvényről, amelyen többek között az volt a téma, hogyan kell elfoglalni egy egyetemet. Upor László állítása szerint a rendezvényről tudott, de arról nem, hogy mi a téma, és arról sem, hogy kik az előadók – hangzott el az M1 Híradójában.

Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton)

Természetesen tudtam róla, hogy augusztus közepén az egyetem hallgatói szabadegyetemet szerveznek” – így kezdi az Origonak küldött levelét a Színház és Filmművészeti Egyetem lemondott rektorhelyettese.

Upor Lászlót arról a képzésről kérdezték, amelyben a portál információi szerint olyan előadásokat tartottak, hogy miként kell elfoglalni egy egyetemet, vagy hogyan kell blokádot csinálni.

Upor László arról is ír, hogy a szabadegyetem témáit és előadóinak listáját a szervezők nem voltak kötelesek egyeztetni, és nem is egyeztették a vezetőséggel.

Szerinte ugyanakkor a téma nem az volt, hogyan lehet elfoglalni, illetve blokád alatt tartani az egyetemet, hanem a modellváltással összefüggésben annak társadalomtudományi, politikai, filozófiai, művészeti vonatkozásait járták körbe.

Pénteken közölte az Origo azt a dokumentumot, amely szerint a szabadegyetemen például börtönpszichológus tartott előadást a szabadság átélésének lehetőségeiről zárt közösségekben.

Levetítették például a zágrábi egyetem 2009-es elfoglalásáról szóló Blokád című filmet is,

amely után a Soros Györgyhöz és hálózatához is köthető Misetics Bálint beszélgetett a polgári engedetlenség kereteiről.

Misetics Bálint jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója. Az aktivista 2018-ban állami intézmények elfoglalásával és működésük megzavarásával akarta befolyásolni az országgyűlési választásokat, de részt vett például a Fidesz Lendvay utcai székházának 2013-as elfoglalásában is, és akkor is ott volt, amikor aktivisták zavarták meg a fővárosi közgyűlés munkáját hét éve.


A meghívott közreműködők listáján szerepelt Gulyás Márton is. A politikai aktivista korábban egyebek mellett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2018 januárjában festékkel kente össze az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai székházát és kerítését, ezzel több mint hárommillió forintos kárt okozva.

2017-ben is volt már hasonló akciója Gulyás Mártonnak: akkor egy tüntetésen festékes palackokkal dobálta meg a szintén műemlék Sándor-palotát.

Korábban is több eljárás indult ellene,

állt már bíróság előtt a Nemzeti Választási Iroda táblájának leszerelése miatt, és garázdaságért kellett felelnie egy 2016-os városligeti akció kapcsán is.

Az Origo cikke után a Gulyás Mártonhoz köthető közösségi oldalon az jelent meg, hogy a Színművészeti Egyetemen szervezett programsorozatban az aktivista nem vett részt, de ha ez másként lett volna, abban sem látna kivetnivalót.

A képzés után mindössze egy hónappal foglalta el a Színművészeti Egyetemet a diákok egy része. Upor László levelében ezzel kapcsolatban most azt írta: tudomása szerint a szeptemberi blokádot teljes mértékig a hallgatók kezdeményezték és szervezték.

A címlapfotó illusztráció.