×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Most az a fontos, hogy mindenki élje az életét

 

„Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, de a baloldali sajtóban elterjedt hírek ellenére van elég kapacitás és elegendő lélegeztetőgép a magyar kórházakban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

A kormányfő elmondta, hogy a következő időszakban biztosan növekedésnek indul az ellátásra várók száma. Az orvosok látják, hogy meddig tart majd a saját kórházuk kapacitása, de

a kormányzatnak megvan a megfelelő vezénylési terve,

és pontosan meg van tervezve, hogy szükség esetén melyik beteget melyik kórházba fogják irányítani, és a megnövekedett igényekre hogyan reagál majd az egészségügy – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy jelenleg tízezer ágy áll rendelkezésre, de szükség esetén további húszezer ágyat tudnak hadrendbe állítani.

Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért

most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell

– mondta a miniszterelnök, és hozzátette, hogy minden nemzetközi elemzés a 25 legjobban védekező ország közé helyezi Magyarországot, amiért Orbán minden résztvevőnek köszönetet mondott.

Minden döntést a kormánynak kell meghozni, így a felelősséget is a kormány kell hogy vállalja. Éppen ezért, a kormány a szakemberek tanácsai, az operatív törzs javaslatai alapján dönt. Ha az operatív törzs határozottan azt mondja, hogy este 11 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket, akkor ezt meg kell tenni azért, hogy a járványt meg lehessen fékezni – mondta.

Hozzátette,

a baloldalt arra kéri, hogy a járványügyi szakembereket ne támadja.

Inkább támadják a kormányt, ahhoz úgy is hozzá van szokva.

A miniszterelnök szerint tavasszal az volt a baloldal gondja, azért nem támogatta a kormányt, mert az  rendkívüli intézkedésekkel irányította az országot. „Most nincs rendkívüli jogrend, és mégsem segítenek” – tette hozzá.

Az a kamuvideó utáni kamuhír, hogy elfogynak a kórházak, hogy nincs elég ember és lélegeztetőgép (…), mind hazugság és támadás” – mondta.

Arra a kérdésre, miért nem tesz feljelentést a szaktárca, azt felelte: a jogászok meg fogják vizsgálni, hogy a rémhírterjesztő baloldallal szemben mit lehet tenni a jog mezején, de most a védekezés elsőbbséget élvez. Ha a baloldal is a szabályok betartására kérné az embereket, és arról beszélne, nincs ok pánikra, az ügy pedig kikerülne a politikai viták homlokteréből, akkor valószínűleg a sajtóban sem az egészségügy lenne a „vadászterülete” a szenzációs híreknek – fejtette ki.

Az ősz a védekezésről fog szólni, és nem lesz túl jó hangulatú, de ki fogjuk bírni – mondta, hozzátéve, hogy a következő időszakban a napi esetszámok meg fogják haladni az ezret. Éppen ezért arra kérte a fiatalokat, hogy az idősek védelmében tartsák be a meghozott szabályokat.

Elmondta, október elsejétől minden oktatási intézményben lesz elegendő hőmérő. A szülők iskolába való beengedéséről azt mondta, fontos volt szabályt hozni arra, hogy a szülők hogyan léphetnek be az iskolákba, hiszen a kisebb gyerekeket általában a szüleik kísérik az iskolába.

A gazdasági operatív törzs szombaton ülésezik, ennek legfőbb témája a hitelmoratórium esetleges meghosszabbítása lesz.

Orbán Viktor elmondta, látja a bajokat a gazdaságban, de látja azt is, hogy a dolgozók száma folyamatosan nő, ezért „bármennyire meglepő, lassan azzal kell számolni, hogy munkahelyhiány lesz Magyarországon”.

Budapest egy olyan város, ahol a vendégéjszakák számát túlnyomórészt a külföldi turisták  jelentik. Mivel ez most kiesik, a kormányfő arra biztatta a turizmusban működő vállalkozásokat, hogy forduljanak a magyarok felé, és számukra is kínáljanak lehetőségeket, programokat.

Arra számít egyébként, hogy 2021-ben is a belföldi, vidéki turizmus száguldani fog, a külföldiekre alapozott budapesti turizmus viszont szenvedni fog, ezért kell egy speciális program a fővárosra.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 14. évfordulójáról szólva kifejtette: nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az egekig csapott fel, hiszen az akkori kormányfő kiállt és azt mondta, csaltak, eltitkolták a valóságot, hazugságokat terjesztettek; ám nem a konzekvenciák levonása történt, hanem lovasroham, szemkilövés következett.

Ezért volt helyes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a most tüntető fiataloknak:

milyen szerencse, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és nem baloldali kormány van, mert akkor kardlapot kapnának, és kilőnék a szemüket

– tette hozzá.

2006-ról azt is felidézte: az volt az akkori álláspontja, hogy alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet élni, mert akkor kinyitnak egy olyan kaput, hogy utána válság válság hátán lesz. „Azt mondtam, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. (…) Szerencse, hogy tudtam tartani a szavam” – zárta gondolatait a miniszterelnök.


Itt hallgathatja vissza Orbán Viktor interjúját.