A Jobbik nem támogatja Novák Katalin miniszteri kinevezését

 

Nem támogatja Novák Katalin tárca nélküli miniszteri kinevezését a Jobbik – közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Lukács László György, a párt népjóléti szakpolitikusa, országgyűlési képviselője.

Novák Katalint pénteken hallgatta meg az Országgyűlés népjóléti bizottsága.

Elmondta: akkor tudnák támogatni a kinevezést, ha azzal önálló család- és ifjúságügyi tárca jönne létre. Szükségesnek tartanák, hogy külön minisztérium foglalkozzon a jövőben az oktatás és az egészségügy témakörével is.


Felvetette: elképzelhető, hogy tárca nélküli miniszterként sokkal kisebb stáb áll majd Novák Katalin rendelkezésére, mint államtitkárként.

Az ellenzéki politikus a kormány családpolitikájáról szólva azt mondta: a kabinet intézkedéseinek dacára elmaradt a várt demográfiai fordulat.

A fiatalok, a családok nem gondolják úgy, hogy olyan jövőt tud a kormány kínálni, amelyben ők gyarapodni tudnak, és amelyben a demográfiai fordulatot építeni lehet – fogalmazott.

Lukács László György jelezte: a miniszterjelölt pénteki parlamenti bizottsági meghallgatásán javasolták, hogy úgy emeljék 30 százalékkal a családi pótlékot, hogy az összeget egy olyan kártyára utalják, amelyről csak célhoz kötötten lehet költeni.

A jobbikos képviselő megjegyezte: a meghallgatáson Novák Katalin nem adott egyértelmű választ a művi terhességmegszakítás szabályainak jelentős szigorítására tett javaslatukra, azt pedig elvetette, hogy csökkentsék a gyermekneveléshez szükséges cikkek általános forgalmi adóját.