×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU reakciójától függ, lesznek-e a leszboszihoz hasonló gyújtogatások

 

Az Európai Unió reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszi menekülttáborban zajlott gyújtogatáshoz hasonló történések – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese

Janik Szabolcs az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, mindez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását.


Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni – jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást – értékelte.

Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól – fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését.

A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.

A címlapfotó illusztráció.