Rekordott döntött a belföldi idegenforgalom

 

Csúcsot döntött a belföldi idegenforgalom augusztusban, és lehet, hogy hosszabb távon is ez fogja meghatározni a szálláshelypiacot – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel szerdán.

Az utazási szokások átalakulását vetíti előre, hogy a szálláshelyek egy hónap alatt 1,8 millió vendéget fogadtak, és közülük 1,5 millió belföldi volt, ami tavalyhoz képest 300 ezres emelkedés – értékelték az augusztusi adatokat.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint


az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 milliót belföldi vendégek töltöttek el.

Az idén nyáron az országos forgalom folyamatosan nőtt, a június volt az egyetlen hónap, amelyben a vendégek száma elmaradt a tavalyitól – tették hozzá.

Az összesítés alapján az utazók 93 százaléka vidékre utazott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton maradt. Az ügynökség ezt azzal magyarázza, hogy a más országból érkezők száma idén megcsappant, tavaly 2,6 millió külföldi jött, 60 százalékuk a fővárosba. Idén ráadásul a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont.

A tó mellett augusztusban 645 ezer, 82 százalékban belföldi vendég összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros volt.

A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe, és a Tisza-tóhoz utaztak. A más államból érkezők körében a második legnépszerűbb úti cél Budapest volt. A legtöbb külföldi Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából érkezett.

A közlemény kiemelte az egészségturizmus jelentőségét. Az augusztusi vendégéjszakák 30 százalékát a nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosok szállásadói könyvelhették el, Budapestet is beleértve.

A fővárost kivéve mindegyik települést a belföldi vendégek uralták.

Egerszalókon 95 százalék volt az ország más részeiből érkezők aránya, de a nyugati határhoz közeli Bükön és Sárváron is alig haladta meg a 30 százalékot a külföldi vendégek aránya – írta az MTÜ.