×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ez itt a kérdés: Mi sérti a sajtó szabadságát? - VIDEÓ

 

Az elmúlt körülbelül egy évben a sajtószabadság kérdése inkább a vádak megfogalmazásában került az asztalra. A megosztottság tagadhatatlan a mai magyar médiában, de ez egyenlő-e a cenzúrával, a korlátozással, vagy valóban mindenki mondhatja a magáét annak az ideológiának megfelelően, ahova tartozónak érzi magát? – erről a témáról beszélgettek az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Bencsik András, Megadja Gábor, Gulyás István, Fodor Gábor és Kósa András az Ez itt a kérdés szeptember 14-i adásában. (Forrás: MTVA)

Attól nem sérül a sajtószabadság, hogy az adott médium szerkesztője vagy tulajdonosa eldönti, a saját lapjában mi jelenjen meg – vélekedett Megadja Gábor, a Századvég Alapítvány vezető kutatója. Annál nagyobb veszélynek látja a közösségi média cenzúráját, mert az emberek ezen keresztül jutnak hírekhez, véleményekhez.

A közösségi média azért veszélyes terep, mert egyfajta „kontrollálatlan nyilvánosság”, bár ez annyiban igaz, hogy egy magáncég dönti el mi jelenik meg – mondta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője.

Kósa András, a Népszava újságírója szerint a tulajdonosi koncentráció jelent veszélyt mind a hagyományos, mind a közösségi média területén.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója úgy fogalmazott: a modern kommunikációs eszközök, mint például a Facebook „gettókba” visznek, nem pedig a vitát segítik elő.