×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sorosisták próbálnak tüntetéseket kirobbantani az egyetemeken?

 

Más egyetemeken, például az ELTE-n is próbálnak hasonló akciókat, tüntetéseket, tiltakozásokat kirobbantani a hallgatók között, mint ami a színművészeti egyetemen zajlik – erről számolt be egy internetes oldal. Állításuk szerint az ELTE jogtudományi karáról kaptak belső információkat. Több egyetemi oktatót is megneveztek, akik „tüzelni, mozgósítani akarják” a hallgatókat. Az M1 Híradója kereste őket, egyelőre nem válaszoltak kérdésekre.

Piros-fehér szalaggal tekerték körbe a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai és oktatói az épület egyik bejáratát még szeptember elején. A balliberális sajtó, valamint az intézmény dolgozóinak egy része az akcióval hetek óta azt hirdeti, hogy a tanárok és a diákok száz százaléka ellenzi a Vidnyánszky Attila által vezetett új kuratórium munkába állását.

Ugyanez a szalag jelent meg néhány napja az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának bejáratán is.

Az ELTE-n az úgynevezett Jogász Sejt-csoport mozgósítja a diákokat, amelynek logója a kommunizmus idején is használt ég felé emelt vörös ököl. A jelkép ugyanaz, mint a rendszeresen kormányellenes megmozdulásokat szervező Szabad ország, szabad egyetem mozgalomé.

Közpénzen tartott sorosisták tüzelik az ELTE joghallgatóit

– az üggyel kapcsolatban ezzel a címmel közölt információkat a Tűzfalcsoport elnevezésű oknyomozó oldal. A portált az ELTE egyik joghallgatója kereste meg, aki arról számolt be, hogy az egyetemén a színművészetihez hasonló akciót szerveznek.

A Tűzfalcsoport arról ír, hogy a Jogász Sejt éppen azután kezdte meg működését, hogy a SZFE körül kirobbant a tiltakozás.

A szervezők mellett a közösségi oldalon

a jogi kar több oktatója is arra biztatja az ELTE-s diákokat, hogy ennek mintájára demonstráljanak.

Bár az önkényesen kihúzott szalagot és a kiírt jelszavakat a jogi kar vezetése nem sokkal később eltávolíttatta az épületről,

Hungler Sára munkajogoktató azt javasolta, hogy a hallgatók álljanak sorfalat, mert mint írta: azt „nehezebb elmozdítani, mint a szalagot”. A jogszociológiával foglalkozó Kormány Attila pedig kifejtette, hogy szerinte nem is sorfallal, hanem egy a hadrendben használt többsoros alakzattal kellene tiltakozni.

A két tanárról az egyik oktatókat értékelő internetes oldalon kiderül:

óráik után több diák egyebek mellett az ideológiai állásfoglalásukra is panaszkodott.

Egy jogi karon nem kéne enyhén szélsőséges politikai nézeteket terjeszteni! Nem teljesen értem, ez az ember, hogy taníthat egyetemen” – Kormány Attilával kapcsolatban például így fogalmazott egy hallgató júniusban. Az oktató ezt a módszert évek óta gyakorolhatja, mert 2011-ben is hasonló hozzászólás érkezett róla.

„Politikailag elfogult, ahogy az egész tanszék is. Köszönhető Flecknek, aki radikálliberális” – fogalmazott akkor az egyik diák, Kormány Attila mellett Fleck Zoltánra a Jog- és Társadalomelméleti tanszék kilenc évvel ezelőtti vezetőjére utalva.

Fleck Zoltán azóta a Soros Györgyhöz köthető Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója lett. Véleményének pedig a mostani színművészeti egyetemmel kapcsolatos akcióban is hangot adott. Azt írta:

„most lehet aktív szolidaritást gyakorolni.”

Balázs Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a Kossuth Rádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a színművészeti egyetemen a sokszor megalázó helyzetek oktatási gyakorlatának és a teljes képzésnek az újragondolása régóta esedékes, amit a szakma túlnyomó része is támogat. Ebből csinál most egy ezzel egyet nem értő, szűk, de hangos csoport ideológiai vitát.

Lehetetlen, hogy itt csöndben nézzük azt, hogy a szakmánk egyre zsugorodik, és már csak úgy lehet beszélni, úgy lehet játszani, ahogy azt néhány, anonim – bár tudjuk, hogy kicsodák – ember ezt gondolja. Egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot” – fogalmazott.

Az M1 Híradója kereste az ELTE jogi karán is a Tűzfalcsoprt cikkében szereplő két tanárt, Hungler Sárát és Kormány Attilát is, hogy megkérdezze, összeegyeztethetőnek tartják-e oktatói munkájukkal a diákok egyértelmű ideológiai állásfoglalásra való biztatását. Az M1 stábja szerette volna megtudni azt is, óráikon éri-e hátrányos megkülönböztetés azokat a hallgatókat, akik a buzdításuk ellenére mégsem vesznek részt az SZFE-hez kapcsolódó akcióban. Az ELTE jogi karának két oktatója az adásig nem válaszolt a kérdésekre.

A címlapfotó illusztráció.