×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közszolgálati streaming felület készül a magyar közönségnek, a magyar alkotásokért

 

Magyarországon eddig csak kereskedelmi oldalról volt jelen streaming szolgáltatás, ez azonban hamarosan megváltozhat, mivel a közszolgálati felület rendszere még az idén létrejön. A platform palettáját friss és felújított magyar mozgóképes alkotások dominálják majd, melyek így sokkal szélesebb körben juthatnak el az emberekhez.

Korunk és főleg a mostani pandémiás helyzet bebizonyította, hogy a sorozatok milyen erős nézettséget tudnak generálni – mondta a Kossuth Rádió Az Este című műsorában Káel Csaba Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező, a MÜPA vezérigazgatója és a Nemzeti Filmintézet vezetője, aki tavaly augusztus óta tölti be a filmügyi kormánybiztosi feladatot.

Hozzátette: az utóbbi időben többek közt emiatt is lettek olyan népszerűek a streaming szolgáltatások.

Kereskedelmi oldalról elindult streaming szolgáltatás Magyarországon is, de közszolgálati oldalról nem. Ez most egy kivételes pillanat, amikor az idő szava, a kereslet feltámasztja azt az igényt, hogy jöjjön létre egy ilyen streaming” – fogalmazott.

Káel Csaba a műsorban közölte, hogy még ebben az évben fel fog állni a közszolgálati streaming rendszer, mely

„abszolút a magyar tartalmak bemutatására készül”.

Szalóczy Pál (b) Georges Clemenceau szerepében a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készülő Carte Rouge című film forgatásán a pécsi Vasváry-villában (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ebben rengeteg lehetőség rejlik, hiszen rengeteg jó film és sorozat készült többféle kategóriában, amelyeknek nagy részét nem tudták megnézni az emberek, mert nem volt felület, ahol ezek a mozgóképes alkotások megjelenhettek volna.

Ha van egy olyan rendszerünk, amiben bármikor lehívhatóak a tévénkre, képernyőnkre vagy okoseszközünkre, akkor ezek

a filmek és sorozatok egyből kapnak egy plusz felületet

– fejtette ki.

A filmügyi kormánybiztos szerint az induláshoz a Nemzeti Filmarchívum számukra hatalmas kincs, mert a régebbi mozgóképek frissen felújított kópiáit is el tudják helyezni a felületen. „Nemzeti kincseinknek” pedig külön bemutatókat is terveznek.

A szakértelem és a kedvező körülmények vonzzák a külföldi produkciókat

Káel Csaba a koronavírus-járvány mozgóképes ágazatra, valamint az abban dolgozó közel 20 ezer szakemberre gyakorolt negatív hatásairól is beszélt a műsorban.

Kiemelte: a magyar szakember gárda fantasztikus, amit az is bizonyít, hogy rengeteg külföldi produkció igyekszik Magyarországra, amelyben a kormány bölcs döntésének is komoly szerepe van, hiszen az országban elköltött produkciós pénzek 30 százaléka „visszamegy az adott produkcióba”. Káel Csaba szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a hazánkban forgatott filmek és sorozatok 30 százalék támogatással indulnak.

Hozzátette: a másik hatalmas vonzerő hazánk infrastruktúrája, melynek köszönhetően kiváló szakemberekkel, jó hangulatban, biztonságos körülmények között forgathatnak a külföldi rendezők – hangsúlyozta.


A teljes hanganyag itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.