Bővült hatáskörrel harcol tovább a családok érdekeiért Novák Katalin

 

Nem egyszerű a feladat – mondta reggel az M1-en Novák Katalin, aki októbertől miniszterként felel a családügyekért. Hozzátette, azt a feladatot kapta Orbán Viktortól, hogy a rendkívüli helyzet ellenére nem eshet a magyar családok életszínvonala. Miniszterként bővülnek a hatáskörei a mostani államtitkári pozícióhoz képest.

Családi adókedvezmény, az anyák szja-mentessége, a családi otthonteremtési kedvezmény, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása – ez csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyekkel az elmúlt tíz évben a kormány a családokat segítette – hangzott el az M1 híradójában.

A 2010-ben rendelkezésre álló forrásokhoz képest ma két és félszer többet fordít az állam család- és ifjúságügyekre. Október elsejétől ezt a területet már miniszter felügyeli a kabineten belül.


A koronavírus-járvány próbára teszi a családokat is, a kormánynak pedig ehhez a szinte napról napra változó helyzethez kell segítséget nyújtania – erről beszélt Novák Katalin, a leendő családügyekért felelős tárca nélküli miniszter az M1-en.

Nem egyszerű a feladat, amit kaptam miniszterelnök úrtól, hogy abban igyekezzek miniszterként is segíteni, hogy a családok az elmúlt években folyamatosan javuló életszínvonala ne zuhanjon most be a válsághelyzetnek köszönhetően, hanem igyekezzünk ezt az életszínvonalat fenntartani

– mondta Novák Katalin.

Hozzátette: örül annak, hogy a tárca nélküli miniszteri kinevezés révén bővültek a hatáskörei, mert ez újabb bürokratikus lépések nélkül ad neki lehetőséget arra, hogy részt vegyen a családokat érintő, jelentős horderejű döntések meghozatalában.

A családok védelmét jelölte meg a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik fő elemének Orbán Viktor a hétvégén az M1-nek adott exkluzív interjúban. A miniszterelnök arról beszélt, hogy

a feladat ellátáshoz egy tárca nélküli miniszteri posztra van szükség.

A kormányfő azt mondta: ha mindenki higgadtan elvégzi a munkáját és betartja a szabályokat, akkor az idősek életét meg tudják védeni, a családok életszínvonala nem csökken, és Magyarország működni fog. Hozzátette: a kormányzati haditerv erre nemcsak esélyt, hanem garanciát is ad.

A címlapfotó illusztráció.