×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Balázs Péter: Egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember 1-jétől az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába, amelynek élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A diákok szerint az, hogy már az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben valamennyi meghatározó kérdésben, sérti az SZFE függetlenségét. A konfliktusból egyetemfoglalás, tüntetés és nemzetközi tiltakozás lett.

Gregor Bernadett (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egyre több magyar művész mondja el véleményét a színművészeti egyetem átalakításáról és az azt ellenző tüntetésekről. Köztük van Gregor Bernadett színművésznő is. Közösségi oldalára kitett bejegyzésében arra utalt, hogy régebben sokkal hálátlanabb körülmények között kellett tanulniuk vagy éppen vizsgázniuk a színészhallgatóknak.

Az jár a fejemben a több századik FreeSZFE-posztot látva, hogy

vajon akik őszinte hittel lázadva tüntetnek, tisztában vannak-e bizonyos tényekkel

– írta Facebook-posztjában Gregor Bernadett, aki 1991-től 1995-ig volt az intézmény hallgatója.

A színésznőt megviselték a színművészetin töltött évek, a most kialakult helyzet miatt pedig közösségi oldalán osztott meg egy hosszas bejegyzést, amelyben felidézte egy pár emlékét az intézménnyel kapcsolatban.

Mi voltunk az első kísérleti osztály, a harmadik rostát egy hét kőkemény műhelymunka előzte meg. A döntő vizsgán a Mesél a bécsi erdő című darabból kellett jelenetet csinálni. Bikinire kellett vetkőzni, és lezuhanyozni az öltözőben, így járultunk a vizsgabizottság elé. Vizes hajjal, álló mellbimbóval… Szerencsétlenségemre a csoportunkban több fiú volt, mint lány, ezért kétszer kellett eljátszanom a jelenetet. A kettő között dideregve ültem a vizsgabizottság mellett egy széken… Ezt amúgy már évekkel ezelőtt leírtam egy bejegyzésben

 

– áll a Facebook-posztban.

Megjegyzi, hogy „értük senki nem vonult az utcára, és senki nem tüntetett”.

Azért írtam le mindezt, mert ez is hozzátartozik az igazsághoz” – zárul a színésznő bejegyzése, aki azóta törölte a bejegyzését a mocskolódó kommentelők miatt.

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy

sokáig kibeszéletlenül maradtak a szakmai problémák, a világnézeti különbségek, így bizonyos „közéleti parazitáknak” sikerült konfliktust generálniuk.

Kiemelte, mégis lehet ezekből lépés a megoldás felé, mert kimondásra került, ami eddig csak lappangott. Üdvözölte, hogy többen megszólaltak már a témával kapcsolatban, szerinte lehetetlen, hogy csak nézzék, ahogy szakmájuk egyre zsugorodik, és már csak úgy lehet beszélni és játszani, ahogy azt néhány anonim ember gondolja.

Egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot

– hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.