×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Másfél millió magyar hős katona neve az egyedülálló online adatbázisban 

 

Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A Katonahőseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Magyar gyalogos katonai alakulat menetel az I. világháború idején. A felvétel készítésének pontos helyszíne és dátuma ismeretlen. (Fotó: MTI)

Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: ez a nap a honvédekről szól, de az egész magyar nemzet számára ünnep. „A honvédelem ügye, nemzeti ügy” – közölte.

Elmondta: az egész Európában egyedülálló vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatsorát tartalmazza az oldal.

Kiemelte azt is, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési terv végrehajtása mellett elsődleges fontosságú kegyelettel és tisztelettel fordulni azon katonák felé, akik életüket áldozták a hazáért. Megjegyezte, nem csak beszéltek az emlékezés fontosságáról: az elmúlt években 370 hősi temető, 26 710 sír újult meg, továbbá számos új sír és emlékhely létesült.

Németh Szilárd kitért arra, hogy napjainkban is látható, mennyire fontos a katonai gondolkodás, illetve a rendszerezett, fegyelmezett intézkedések végigvitele a társadalomban. Napjainkban, amikor egy láthatatlan ellenséggel kell szembenézni, a Magyar Honvédség példamutatóan helytáll: a koronavírus-járvány első hullámában szükséges feladataikat a második hullámban is ellátják a katonák – közölte a HM államtitkára.

Az 5/4 hadtest vonatcsoport parancsnokság legénysége a mai Lengyelország területén az orosz csapatok elleni támadás idején, az első világháborúban. (Fotó: MTI/ Bóra Gyula)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: ilyen mértékű tényfeltárásra nem nagyon volt példa nemcsak Magyarországon, más országban sem. Az adatbázisban szereplők hősök, és a hősiességükhöz kétség sem fér: a hazájukért küzdöttek, azért képesek voltak életüket is feláldozni – tette hozzá.

Elmondta: az első világháborúnak óriási veszteségei voltak. Nincs Magyarországon olyan család, amelyben felmenő, rokon ne vett volna részt az első világháborúban. Ezért is fontos a most indult oldal, mert az méltó kegyelet a hősök számára, egyúttal a magyar családok számára lehetőséget nyújt arra, hogy büszkék lehessenek hozzátartozójukra.

Rétvári Bence leszögezte: Magyarország soha nem fog elfeledkezni hőseiről, akik Magyarországért a múltban, a jelenben, a jövőben harcolnak.

Pihenő magyar katonák és tisztek pózolnak a fotósnak az első világháború idején. A felvétel készítésének pontos dátuma és helyszíne ismeretlen (Fotó: MTI/Bóra Gyula)

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: nem volt még egy ország, amely Magyarországhoz hasonlóan centenáriumi emlékbizottságot hozott volna létre az első világháború kapcsán. Ez az emlékbizottság hat éven keresztül foglalkozott a világháborúval, mindent megtettek azért, hogy felhívják a mai magyar polgárok figyelmét a magyar katonák hősiességére, hazaszeretetére.

Az első világháború témájának, veszteségeinek feldolgozása során tudták, hogy ez a mai embereknek fontos –mondta Schmidt Mária, kiemelve: „fontos, hogy tisztelegjünk a hőseink előtt, mert tudjuk, ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrég a török miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a második világháború, a hidegháború véget ért, az első világháború viszont még tart. Az első világháború következtében ugyanis megváltozott Európa szerepe, súlya, megváltoztak a határok, az emberek közötti konfliktusok; hatásai nemcsak ma, még sokáig érezhetőek lesznek.

Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt mondta: az adatbázis összeállítása 2012-ben kezdődött a Honvédelmi Minisztérium és a centenáriumi emlékbizottság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a megyei és külföldi levéltárak segítségével.

Az oldalon több mint 1,5 millió ember adatait lehet keresni, hősi halottakét, sebesültekét, hadifogságba esettekét. Az ezredes kiemelte: ez a tudományos projekt Európában is példaértékű, Kárpát-medence-szerte hasznos lett. Ennek most különös jelentősége van a nemzeti összetartozás évében – jegyezte meg Kovács Vilmos.

Lovag Sipniewsky György vezérőrnagy dandárparancsnok a galíciai fronton az első világháború idején (Fotó:
MTI/Bóra Gyula)

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában azt írta: a 2010-es évek elején, közeledve az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához, egyre nagyobb lett a társadalmi és szakmai igény egy mindenki által hozzáférhető, szabadon kereshető on-line adatbázis létrehozására.

Ez lett a Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban projekt, azaz a hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa.

Az adattár jelentős társadalmi érdeklődés mellett a családfakutatók, a hadtörténet, a társadalomtörténet, valamint a szociológia iránt érdeklődők számára értékes kutatási anyagot biztosíthat – írták.