×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cserben hagyja az idegenforgalomból élőket a fővárosi vezetés

 

Nem szavazta meg a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés, hogy a főváros megsegítse a budapesti taxisokat és vendéglátósokat. A javaslatot a Fidesz–KDNP nyújtotta be: 50 milliárd forintot különítettek volna el erre a célra. Karácsony Gergely a kezdetektől nem támogatta az ötletet. Szerinte nincs ennyi pénze a városnak. Napközben azonban kiderült, hogy 135 milliárd forintnyi állampapír-megtakarítással és 27 milliárd forint készpénzzel rendelkezik a főváros.

A főpolgármester hétfő délutánra hívta össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését többek között azért, hogy szigorítsanak a maszkviselés szabályain. Karácsony Gergely emellett megoldást is ígért többek között a fővárosi bajba jutott vállalkozók megsegítésére is.

A Fidesz–KDNP már múlt hét pénteken indítványozta, hogy egy 50 milliárdos alapot különítsen el a Fővárosi Önkormányzat a nehéz helyzetbe került budapesti taxisok és vendéglátósok támogatására. Ugyanis a külföldi vendégek elmaradása miatt hatalmas veszteségek érték ezeket az ágazatokat.

Ezt a baloldal elutasította. Szerintük a kormánynak kellene segítenie.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fidesz–KDNP előterjesztésére már közösségi oldalán is úgy reagált, hogy a fővárosnak nincs pénze. Azt írta:

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk…

Ezt hétfőn meg is erősítette az MSZP és a Párbeszéd közös online tájékoztatóján. A főpolgármester arról is beszélt, hogy szerintük a bajba jutott ágazatok szereplőit az országos válságkezelő alapból kellene kifizetni. Mert a fővárosnak nincs pénze.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője azonban elismerte, hogy a fővárosnak van pénze. De szerinte a kötelezettségvállalásuk több.

A Magyar Államkincstár az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Karácsony Gergely vezette fővárosnak csaknem 135 milliárd forintja van állampapírokban és több mint 27 milliárd forint készpénz van a számláján.

Ezt a vagyont egyébként Tarlós Istvánéktól örökölte meg a baloldali vezetés.

A Fővárosi Közgyűlés végül nem szavazta meg a Fidesz–KDNP javaslatát a fővárosi taxisok és vendéglátósok megsegítéséről.

A címlapfotó illusztráció.