×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A napenergia forradalma zajlik hazánkban

 

Képzeljék el, hogy soha többé nem kell áramszámlát fizetni, nem kerül pénzbe a meleg víz, és a fűtési költség miatt sem kell aggódni. Igen, mindez lehetséges, például egy olyan otthonban, amely aktív házként megtermeli az energiaszükségletét.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a naperőművek kapacitása. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a napenergia forradalma zajlik hazánkban.

Hamarosan már 200 ezer háztartás tetején lesz valamiféle napelem,

ami családtagokkal együtt akár egymillió embert is jelent, ők nem fogyasztók lesznek igazán, hanem termelők is – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az M1 Kék bolygó című műsorában.


Éppen ezért fontos a további hálózatfejlesztés, hogy a termelés és a fogyasztás összekötésére megfelelő szállítói kapacitás álljon rendelkezésre. Mivel a napenergia-termelés időjárásfüggő, nem lehet figyelmen kívül hagyni egy, a háttér kapacitást biztosító erőmű szerepét sem.

Egy jó rendszer nyolc–tíz év alatt megtérül,

és jó minőségű anyagokból 30–35 évig is tudnak energiát termelni. A megtérülési idő után kezd el igazán pénzt termelni a családnak, onnantól kezdve lenullázódik a villanyszámla – mondta Szakos Ferenc, a Solar Rendszerépítő Kft. ügyvezetője.

A lehetőségeket egyre többen kihasználják. Ezt erősíti meg Szakos Ferenc is, aki napelemes rendszereket épít ki, mind lakossági, mind pedig vállalati ügyfelek részére, így például az egyik budapesti kertészeti áruháznak is.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A naperőmű parkokat támogató első megújuló támogatási rendszer, röviden a METÁR-tender nagyon sikeresnek bizonyult, így nem is volt kétség afelől, hogy idén ősszel kiírják a második fordulót is.

A pályázatok beadására szeptember 15-e és október 15-e között van lehetőség.

Itt is van egy összeg, aminek nyertese a villamos energia megtermelője, a naperőmű park tulajdonosa. Magyarországon védik a lakossági fogyasztókat, az ipari fogyasztók fizetik ennek a költségét, így a METÁR-tenderből kapott támogatást is, ami az idei évben 800 millió forint lesz éves szinten – magyarázta Scherer.

A jövőre nézve pedig mindenképpen bizakodók lehetünk. Az a napmennyiség, ami Magyarországon a földet eléri, hazai energiaforrás. Ezt felhasználva a függetlenségünket is megszerezhetjük, csökkenthetjük az import kitettségünket, sőt, akár még lehet, hogy nemcsak a hazai szükségleteket tudjuk meg termelni, hanem még exportra is jut, reményeink szerint megfelelő áron – emelte ki.

Ugyanakkor ne felejtsük el,

a legzöldebb energia, az el nem használt energia.

Érdemes ezért odafigyelni a mindennapok során, hiszen sok kicsi, sokra megy.

A címlapfotó illusztráció.