×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra pályázható lesz a Klubrádió által használt 92,9 MHz frekvencia

 

Újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia, mert a médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel. A médiatanács pénteken több médiafelügyeleti döntést is hozott.

A közlemény szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A médiatörvény szerint a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi. A médiatanács ezért nem hosszabbította meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát.

Az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette – írták.

A grémium szerint a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie, ezért a tanács megkezdte a frekvencia hasznosítására irányuló pályázati eljárás előkészítését. Az ismételt törvénysértés ellenére a jogosultsággal jelenleg is rendelkező Klubrádió szolgáltatója is benyújthat pályázati ajánlatot.

Hozzátették: a médiatanács elfogadta a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciapályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra, és hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Sopron 98,4 MHz frekvencián két hónapos haladékkal, legkésőbb december 8-án megkezdje közösségi adását.

Médiafelügyeleti döntéseket hozott a médiatanács

Ötvenezer forintos bírságot rótt ki a médiatanács a TV4 szolgáltatójára rossz korhatár-besorolás miatt, és túl hangos reklámok miatt jogszerű magatartásra szólította fel a Hír TV szolgáltatóját.

Az NMHH közölte: a TV4 szolgáltatója június 20-án a Miss Marple történetei: Egy marék rozs című filmet - a szexualitást direkt módon ábrázoló jelenetek ellenére - 16-os besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 13 órától sugározta.

A Hír TV szolgáltatója pedig az év második negyedévében harmincegyszer tett közzé túl hangos reklámot, műsorelőzetest. A médiatörvény a nézők védelméért előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek és az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.

A Médiatanács a jogkövetkezmények adott formáját és mértékét minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg – olvasható a közleményben.