×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: nem működött a demokráciaexport

 

Hosszútávon nem kifizetődő az Egyesült Államok reakciója a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásra – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő pénteken, az esemény 19. évfordulóján az M1 Ma reggel adásában. Hozzátette: az Al-Kaida felelősségre vonása abszolút jogos volt az Egyesült Államok részéről, de az ehhez kapcsolódó elképzeléseik, az úgynevezett demokráciaexport a Közel-Keletre nem működött.

A terrortámadásra a Bush-doktrína volt a válasz, amely alapján az Egyesült Államok fenntartotta a jogot arra, hogy egyoldalúan fellépjen bármely országgal szemben, amelyről úgy gondolja, hogy segíti a terrorizmust. Ez nemcsak az egész világra kiterjesztette a terrorizmus elleni háborút, hanem háttérbe szorította a nemzetközi szervezetek szerepét is – mondta a szakértő.

Az „államépítés-export” meglehetősen megkérdőjelezhető vállalkozás volt, hiszen olyan államokra próbálta az Egyesült Államok rákényszeríteni a nyugati értelemben vett demokráciát, amelyeknek törzsi, vallási és etnikai viszonyai ezt nem tették lehetővé – vélekedett Magyarics Tamás.