×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Éveken át hallgattak a belga hatóságok a szlovák férfit ért rendőri brutalitás ügyében

 

El akarta tussolni a belga hatóság azt a 2018-ban történt esetet, amikor rendőri intézkedés közben halt meg a szlovák férfi egy belga fogdában ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint.

Az M1 Ma reggeli adásban lejátszott, nemrég nyilvánosságra hozott felvételen az látszik, hogy Jozef Chovanec 2018 februárjában a fogdában verni kezdi a fejét a falba, mire a rendőrök a cellájába mennek, és lefogják.

A rendőrök több mint negyedórán át térdeltek a hátán, mielőtt a férfi rosszul lett. Ezalatt az egyik rendőrnő mutatóujjával Hitler-bajuszt imitálva, náci karlendítéssel fordult az ajtó felé. A férfit kórházba vitték, de nem tért magához, három nappal később pedig meghalt – hangzott el a csatornán.

A szakértő a műsorban az esetről úgy vélekedett: egy magatehetetlen, védekezésre képtelen, ellenállást nem tanúsító embert brutális rendőri intézkedés alá vontak.

Az ügyet súlyosbítja – tette hozzá –, hogy a hírek szerint Jan Jambont, a flamand miniszterelnököt tájékoztatták az ügyről, de nem tett lépéseket, a felvételek nyilvánosságra kerülése után pedig azt is tagadta, hogy tájékoztatást kapott. Továbbá a rendőröket nem függesztették fel, csak áthelyezték, ez szerinte azt mutatja, hogy nem akarták feltárni az ügyet, és megtalálni a felelősöket.

Hozzátette, hogy bár az üggyel a legmagasabb politikai szinten is foglalkoznak, érdemi lépés mégsem történt az elmúlt két évben.

Ifj. Lomnici Zoltán megjegyezte: ha ilyen rendőri brutalitás Magyarországon történik, arról beszámol a világsajtó.

Úgy tűnik, hogy Nyugaton a jogállamiság fogalmát sokkal nagyvonalúbban kezelik, és akkor vizsgálják részletekbe menően, ha a visegrádi négyekről (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia), különösen ha Magyarországról és Lengyelországról van szó – mondta.