×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az LMP egyeztetést szorgalmaz az atomhulladék elhelyezéséről

 

Széleskörű politikai és szakmai konzultációt kezdeményez az LMP az atomhulladékok elhelyezésének kérdéséről két héttel az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdete előtt. A párt elvárja, hogy a politikai szeplők világossá tegyék az álláspontjukat – mondta Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői online sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tartja a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek elhelyezésének kérdését, a kormányt pedig szerinte súlyos felelősség terheli azért, amiért az elmúlt tíz évben semmit sem tett a feladat megoldása érdekében.

A frakcióvezető a Baranya megyei Bodán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a település Pécs közelsége miatt sem gazdasági, sem társadalmi szempontból nem alkalmas atomhulladék elhelyezésére, a szakembereknek ezért szerinte alternatív helyszíneket kellene keresniük. Emellett törvényben kell garantálni a lakosság vétójogát egy atomtemető létesítése előtt – mondta.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése a világon sehol nem megoldott, így Magyarországon sem, hiszen nem áll rendelkezésre megfelelő technológia, de a finanszírozás sem tisztázott. Kijelentette: a kormány ezért felelőtlenül hozta meg a döntést a paksi bővítésről.

Az LMP az egyeztetésen tisztázni szeretné az elhelyezéssel kapcsolatos feladatokat, a politikai és a szakmai szereplők felelősségét. Emellett céljuk, hogy széles konszenzussal születhessenek meg az elhelyezéssel kapcsolatos döntések.

Az időhúzást be kell fejezni, de a mellébeszélést is – hangsúlyozta, és közölte: ezermilliárdos forrás hiányzik a nukleáris alapból a probléma kezeléséhez.

Kijelentette: az Országgyűlésnek azonnal tárgyalnia kell a radioaktív anyagok kezelésének nemzeti programját, mert annak több pontjával már most szembemegy a kormány.

A címlapfotó illusztráció.