A színművészeti egyetem vezetősége tárgyalt Vidnyánszky Attilával

 

Meggondolta magát a Színház- és Filmművészeti Egyetem több vezetője is, mégis tárgyaltak Vidnyánszky Attilával, a kuratórium új elnökével. A nemrég lemondott rektorhelyettes ezt azzal magyarázta, hogy törvényi felhatalmazása csak ennek a kuratóriumnak van arra, hogy fenntartóként működjön. Vidnyánszky Attila szerint most az a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdődjön a tanítás – hangzott el az M1 Híradójában.

Két napja barikádozta el magát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) több hallgatója az SZFE épületében. Nem akarják ugyanis elfogadni, hogy a kuratórium elnökének a Nemzeti Színház igazgatóját, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attilát választották.


Ezt az egyetem vezetői sem fogadták el. Lemondtak, és eddig nem voltak hajlandók tárgyalni sem. Szerdán azonban többen meggondolták magukat, és egyeztettek Vidnyánszky Attilával.

A nemrég lemondott Upor László rektorhelyettes ezt azzal magyarázta, hogy bár nem tekintettek tárgyalásként a találkozóra, törvényi felhatalmazása mégiscsak ennek a kuratóriumnak van, hogy fenntartóként működjön. És ezt a hallgatóknak is el kell fogadniuk. Hozzátette, ő csak a rektorhelyettesi pozícióról mondott le, a tanítást folytatni szeretné a színművészetin.

„További tárgyalásokra lesz szükség” – mondta Vidnyánszky Attila az egyeztetés után. Szerinte most az a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdődjön a tanítás. Hozzátette, szeretne leülni a diákokkal is.

Szerda este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma közleményt juttatott el az MTI-hez. A közleményből kiderült, a találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptemberben ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését, és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás.

A közlemény arra is kitér, hogy szerdán aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos.

A kuratórium arra kéri az egyetem hallgatóit, hogy a higiéniai előírásokat maradéktalanul tartsák be, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, egészségére. A hallgatókkal való egyeztetésre a kuratórium továbbra is nyitott” – tartalmazza a közlemény.