Kedd hajnaltól életbe lépett a határzár

 

Keddtől életbe léptek az új szabályok Magyarország összes határátkelőjénél. A külföldről hazatérőknek egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, illetve 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit azonban két negatív koronavírusteszttel ki lehet váltani. A külföldi állampolgárok pedig csak meghatározott esetekben léphetnek be Magyarország területére. A rendelkezések az áruforgalmat nem érintik – hangzott el az M1 Híradójában.

Még hétfő éjjel is dolgoztak a munkások a hegyeshalmi határátkelőnél, hogy éjfélre mindennel elkészüljenek. Helyükre kerültek az egészségügyi vizsgálatokhoz szükséges konténerek és az elkülönítő sátrakat is felállították.


Kedden 0 órától a rendőrök már minden autóst megállítottak, ellenőriztek, és felhívták a figyelmet az új szabályokra.

Szeptember elsejétől léptek életbe a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon. A kisebb határátkelők nem is működnek. A magyar–szerb határszakaszon például csak hercegszántói, a tompai és a röszkei autópálya-átkelő tart nyitva.

A szigorítás értelmében a határhoz érkező magyar állampolgárok és családtagjaik egészségügyi vizsgálaton esnek át. Azonban ennek eredményétől függetlenül 14 napra karanténba kell vonulniuk, ami rövidíthető, ha két nap különbséggel két negatív PCR-tesztet bemutatnak.

A kormányrendelet szerint Magyarország területére – néhány kivételtől eltekintve – külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat. Fontos, hogy a méltányosság nem jár együtt a karanténkötelezettség elengedésével. A külföldiek tranzitáthaladása egészségügyi vizsgálat után engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel.

Könnyítés továbbá, hogy a határon túli magyarok és a velük szomszédos államok más polgárai legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. A rendelet szerint az áruforgalmat a korlátozások nem érintik.

Az intézkedések a tervek szerint egy hónapig maradnak érvényben. Az operatív törzs folyamatosan figyeli a helyzetet, és ha szükséges, azonnal dönt az újabb intézkedésekről.

A címlapfotó illusztráció.