×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csökkenő ütemben nőtt az új fertőzöttek száma

 

Az előző napi 178 után 118 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 6257 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 74 éves idős beteg, ezzel 616 főre emelkedett az áldozatok száma, míg 3821-en már meggyógyultak – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu portál. A világon meghaladta a 25,3 milliót a regisztrált betegek száma.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A kormányzati portál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 1820, 3821-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.
Kórházban 96 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 10 124-en vannak, és 429 942 mintavétel történt.

A közlemény szerint Európában a járvány második hulláma érzékelhető, nő a fertőzések száma, a vírus behurcolásának megfékezéséért keddtől ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei.

Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A tanévkezdés miatt kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége: tünetes, beteg gyermeket nem szabad iskolába, óvodába engedni. A cél, hogy az iskolák működése zavartalan legyen, és hagyományos oktatást tartsanak. Az iskolák járványügyi ajánlásokat kaptak, amelyeket saját hatáskörben további intézkedésekkel egészíthetnek ki – írták.

Kiemelték: az új fertőzések adatai is arra figyelmeztetnek, hogy a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

„Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák be az általános óvintézkedéseket” – írták.

Hozzátették: akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, azt szigorúan tartsa is be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. "Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését" - hangsúlyozták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2762) és Pest megyében (886) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (432), Komárom-Esztergom (336), Zala (287), Veszprém és Hajdú-Bihar (189), Borsod-Abaúj-Zemplén (188) és Csongrád-Csanád megye (176). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (26).

A globális adatok nem adnak sok okot az örömre. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi összesítése szerint már 25 405 845 ember megfertőződött világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 849 389. Előbbi mintegy 260 ezres, utóbbi közel 5 ezres napi növekedést jelent.