×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drasztikusan megnőtt az otthonról dolgozók aránya

 

Országszerte sokan váltottak az úgynevezett home officre-ra, vagyis az otthoni munkavégzésre – de csak ott, ahol tudtak. Voltak azonban olyan ágazatok is ahol elképzelhetetlen bármilyen hasonló megoldás.

Országszerte sokan váltottak az úgynevezett home officre-ra, vagyis az otthoni munkavégzésre – de csak ott, ahol tudtak. Voltak azonban olyan ágazatok is, ahol elképzelhetetlen bármilyen hasonló megoldás. A vírushelyzet előtt itthon alig négyszázalékos volt az otthonról dolgozók aránya a munkaerőpiacon. Ez pillanatok alatt drasztikusan megnőtt.

Az M1 Híradójának Kozma Attila, a Morgan Stanley stratégiai elemzője elmondta, kollégáinak nem jelent nagy problémát ha otthonról kell dolgozniuk. „Én úgy hallom a kollegáktól, hogy szívesen vannak otthon, de szívesen mennek be időnként, tehát egy ilyen kevert rendszer az, amit így mindenki kedvel” – fogalmazott. Neki korábban is kötetlen volt a munkaideje a cégnél, a járványveszély óta azonban kollégái közül is sokan megkapták azt a lehetőséget, hogy otthonról végezzék el a munkájukat.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „Most egy új fejezet kezdődik, hiszen vélhetően a vírus második fázisa itt van a nyakunkon, és nem foguk tudni megúszni, és erre kell készülnünk, és mindazokat a tapasztalatokat amiket a távmunka szervezése során átéltünk azokat valamiféle rendszerbe kell állítanunk.”

A tervek szerint ősszel születhet döntés a munka törvénykönyvének módosításáról, ami rugalmasabbá tenné a távmunka szabályozását, megkönnyítve az otthoni munkavégzést.