×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Köves Slomó: Nem Magyarországon, hanem nyugaton terjed az antiszemitizmus

 

Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ben 1824 antiszemita cselekmény volt, míg hazánkban összesen 35 – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbija a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lehet az antiszemitizmust politikai bunkósbotként használni, de ez azok számára jelentős, akik célpontok. Ebből a szempontból Magyarország különösen biztonságos helynek tekinthető – jelentette ki Köves Slomó.

Az EMIH vezetője úgy fogalmazott: Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ban 1824 antiszemita cselekmény volt, míg hazánkban összesen 35.

Ami különösen aggasztó, hogy Magyarországon stagnálnak ezek az adatok, míg Németországban évről évre növekszik a számuk. Fontos lenne, ha a politikusok is komolyabban vennék ezt a kérdést

és nem kiüresedett politikai bunkósbotként használnák

– tette hozzá.

A zsidó közösség is sokféle. Az antiszemitizmus elleni fellépés és annak elutasítása mindenki számára fontos kell, hogy legyen, és mindenkinek tennie kell ellene. Köves Slomó hangsúlyozta: a mindennapi életben a hitüket megélő zsidók számára az antiszemitizmus nem komfortérzetről szól, hanem arról, hogy biztonságban élhessen a hazájában.

Sok nyugati országban a közel-keleti bevándorlók követik ez az antiszemita cselekményeket, de Németországban a szélsőjobboldaliak is sok ilyet elkövetnek. Jó lenne felismerni, hogy ha konszenzust akarunk, akkor végiggondoltabban kell nyilatkozni erről a kérdésről, hiszen a helyzet romlik.

Több nyugat-európai országban annyira kétségbeejtő a helyzet, hogy sokan emiatt elhagyták a hazájukat – mondta az EMIH vezetője. Az USA-ban is romlott a helyzet,

tíz év alatt ötszörösére nőtt az antiszemita bűncselekmények száma

– tette hozzá.

Köves Slomó úgy látja: Az antiszemitizmus, mint kifejezés erodálódott. Ezen kívül megjelent az antiszemitizmus egy új formája, az „Izrael-ellenesség” is. A helyzet nem javult és közös felelősségünk, hogy ez ellen tegyünk.

A címlapfotó illusztráció.