×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Markov szerint Orbán Viktor egyszerre fenomén és jelenség

 

Georgi Markov bolgár konzervatív politikus könyvet írt a magyar kormányfőről Orbán-jelenség címmel. A szerző állítása szerint Európában nincs olyan politikusi életút, mint Orbán Viktoré, akinek a hatása túlnyúlik Magyarország határain. A képviselő szerint a magyar kormányfő Európa jövőlátója, 2014-ben a neoliberalizmus végét jósolta meg és egy évvel később ő volt az első, aki a migránsinvázió veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„A kötet 2019 szeptember 11-én a magyar határnyitás 30-ik évfordulóján Orbán, a fenomén címmel jelent meg Bulgáriában. A könyv sikerét jelzi, hogy író-olvasó találkozókon naponta száznál is több kötet fogyott” – mondta a konzervatív képviselő, volt alkotmánybíró a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásának adott interjúban.

Markov szerint Orbán Viktor egyszerre fenomén és egyszerre jelenség, mivel Európában nincs olyan politikus, aki hozzá hasonló életutat járt volna be, mint ő.

1989-ben a kommunizmus ellen küzdött, több mint 30 éve képviselő, négyszer választották meg miniszterelnöknek, ezen belül háromszor kétharmados többséggel. Úgy vélte, hogy a magyar kormányfő Európa jövőlátója, akinek hatása túlnyúlik Magyarország határain.

A magyar kormányfő 2014-ben megjósolta a neoliberalizmus végét, hogy Magyarországnak a nemzeti szuverenitást biztosító, a családokat támogató politikát kell folytatnia, majd 2015-ben ő volt az első politikus, aki a migráció veszélyeire figyelmeztetett, amelyet öt évvel később láttak be Európában.

Merjünk nagyok lenni

„Ma Magyarország Orbán politikájának köszönhetően egy biztonságos ország”

– fogalmazott.

A visegrádi négyesből az elmúlt évtizedben olyan formációt hozott létre, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni Európában. Már Szlovénia, Szerbia és Lettország is a csoport felé „gravitál”.

Példaként hozta fel az Európai Bizottság elnökének kiválasztását, amikor a V4-ek és Emmanuel Macron ellenállásán bukott el a csúcsjelölti rendszer valamint azt, hogy a francia elnök megváltoztatta álláspontját Magyarországgal kapcsolatban.

„Macron megértette, hogy Európa nemzetállamokból áll, és hogy nem lehet szó Európai Egyesült Államokról” – tette hozzá.

Magyarország és a sport

Georgi Markov, aki tagja a Bolgár Olimpiai Bizottságnak, és az ország labdarúgó-szövetségének is az alelnöke, külön fejezetet szentelt a sportnak könyvében.

Markov egyedülállónak nevezte a magyarországi sportberuházásokat. Kiemelte a Duna Arénát, amely szerinte az elsőszámú sportlétesítmény Európában, de a stadionokról is elismerően szólt.

„Minden stadiont bejártam Európában. Mondhatom, hogy a Puskás Ferenc Stadion egy ékszer”’.

„A hab a tortán, hogy 2023-ban atlétikai világbajnokság lesz Budapesten. és elkészül egy 20 ezer fős kézilabda aréna is” – mondta.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.