Így készülnek az iskolák a járványügyi előírások betartására

 

Leleményesek az iskolák a koronavírus-járvány elleni védekezésben: van olyan intézmény, amelynek rádión keresztül lehet majd követni a tanévnyitóját. Az udvaron is tartanak majd órákat, a büfében pedig senki nem vásárolhat szájmaszk nélkül – írta a pénteki Magyar Nemzet.

A lap felidézte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma hetvenpontos járványügyi intézkedési protokollt állított össze és juttatott el az intézményeknek.


A központi előírás szerint nem lesz kötelező a maszkviselés, de egy tanteremben csak annyi diák lehet jelen, amennyinél még tartható a másfél méteres védőtávolság.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek: üdvözlik, hogy elkészült az intézkedési terv, amely meglehetősen részletes, ezért nagy segítség.

A védőtávolság megtartása ugyanakkor problémás lehet a magasabb létszámú osztályokban vagy az iskolai öltözőkben – jegyezte meg.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a minisztériumtól kapott protokoll alkalmas arra, hogy elindítsák a tanévet, ám a járvány felerősödésére nem kínál megoldást. Totyik Tamás alelnök úgy vélekedett, hogy egy átlagos tanteremben képtelenség biztosítani a másfél méteres védőtávolságot.

Hozzátette: hiányolják a protokollból, hogy mi lesz az idős kollégákkal és a krónikus beteg pedagógusokkal, tanulókkal. Jelezte: hétfőn - várhatóan államtitkári jelenléttel – összeül a köznevelés-stratégiai kerek­asztal, amely részletesen megvitatja a legfontosabb járványügyi kérdéseket.