Kormányinfó: Szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi nyaralást

 

Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra a koronavírus-járvány miatt, ezekre a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

Cikkünk frissült. 


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba

– fogalmazott a miniszter, azt hangsúlyozva: az oktatás újraindítása elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához, márpedig ehhez arra van szükség, hogy ne nőjön a fertőzöttek száma.

Arról beszélt: Európa legtöbb államában romlik, csak néhány országban stagnál a járványügyi helyzet, márpedig ezek a trendek néhány hetes késéssel vannak hatással a magyarországi mutatókra, így az utazási korlátozások enyhítéséről nem lehet szó. Hozzátette:

a kormány sárgából a zöld zónába sorolta Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: felállt és megkezdte munkáját a járványügyi bevetési egység, a kormány meghallgatta a belügyminiszter beszámolóját erről. Az egység feladata, hogy a fertőzési gócpontok lokalizálásával megakadályozza a koronavírus-járvány továbbterjedését.

Az egységet a helyettes országos tiszti főorvos vezeti. Az egység feladata összehangolni az együttműködő szervezetek munkáját, hogy a lehető leghatékonyabban használják fel az erőforrásokat. Az egység jogosult indokolt esetben a helyszínen korlátozó intézkedéseket elrendelni – magyarázta.

A kormánynak szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell bevezetnie

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva kifejtette, a jelenlegi európai fertőzöttségi adatokból úgy tűnik, hogy a kormánynak szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell bevezetnie egy hét múlva, ezért szeptember 1-je utánig tartó külföldi nyaralást nem lehet felelősséggel tervezni.

Hangsúlyozta, megértik, ha az előre lefoglalt külföldi utazások lemondása nehézségeket okozhat, ugyanakkor a kabinetnek tekintettel kell lennie a teljes társadalom egészségére, a járvány elleni védekezés megfelelő feltételeire, amikor meghozza az utazási szabályokat. Magyarországra a magyar állampolgárok mindig hazatérhetnek – tette hozzá.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma járványügyi protokolljáról szóló kérdésekre válaszolva közölte, a dokumentumban vannak nagyon fontos és jó javaslatok, ugyanakkor vannak életszerűtlen tanácsok is, amelyeket érdemes lenne átgondolni, hogy ne sérüljön az egész anyag komolyan vehetősége.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány első hullámában azért volt szükség szigorú korlátozásokra, hogy időt nyerjenek az egészségügy számára, mára azonban már felkészült az egészségügy, ezért szeretnék rendes oktatási rendben elkezdeni és befejezni a következő tanévet.

Gulyás Gergely közölte,

ha megjelenik egy orvosilag igazoltan hatásos koronavírus elleni vakcina, akkor Magyarország abból azonnal vásárol,

és nem tudja elképzelni, hogy legyen olyan beteg, aki anyagi helyzete miatt ne jutna hozzá. Hozzátette: a kabinet nem szeretne változtatni a tesztelés eddig bevált gyakorlatán.

Gulyás Gergely az egészségügy helyzetéről beszámoló legfontosabb adatoknak nevezte, hogy 2010-hez képest évente 770 milliárd forinttal többet költenek az ágazatra. Ennek eredményeként pedig a férfiak várható átlagéletkora több mint két évvel, a nőké pedig több mint egy évvel hosszabbodott, miközben az egészségben eltöltött évek száma a férfiaknál 3,5, a nőknél 2,5 évvel nőtt.

A miniszter azt mondta: az operatív törzs napi szinten követheti nyomon a szabad kórházi ágyak alakulását az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően. Ez alapján kedden 7812 kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírusgyanús betegeknek – mondta.

Megjegyezte: egyelőre a sportági szakszövetségek kellő felelősséggel meg tudják ítélni, hogy a hazai bajnokságokban milyen események tarthatók meg.

Nem csökken a foglalkoztatottak száma

A gazdaság-újraindítás és a munkahelyteremtés fontosságát kiemelve arról beszélt: az idei év első felében az Európai Unió minden államában gazdasági visszaesést mutattak ki, de a magyar visszaesés kisebb az uniós átlagnál, és várakozások szerint erősödni fog ez a trend.

Hozzátette: júliusban 4 millió 460 ezren dolgoztak Magyarországon, ez 2600 emberrel több a januárinál, ám néhány tízezerrel elmarad az egy évvel korábbi adattól, ugyanakkor június 15. óta a regisztrált álláskeresők száma folyamatosan csökken.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta,

a gazdaságélénkítésre a kormány 1756 milliárd forintot helyezett ki már, és ennek is köszönhetően a foglalkoztatási adatok terén Magyarország kifejezetten jól áll.

Gulyás Gergely közölte: a kormány támogatja, hogy a Millenárison Álmok álmodói címmel kiállítást rendezzenek, az ehhez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátja. A Millenáris a tervek szerint közcélú alapítvány formájában működik tovább – fűzte hozzá. Megjegyezte: arról is döntöttek, hogy a kormány 2,5 milliárd forintot ad a Magyar Tenisz Szövetségnek a szükséges konszolidáció megkezdésére.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A miniszter kérdésre válaszolva közölte, tudnak arról a szándékról, hogy Szerbia és Észak-Macedónia között kerítés épülhet a migráció visszaszorítására, és ebből is arra következtetnek, hogy mára sokan átveszik azt a magyar megoldást, amit korábban többen elfogadhatatlannak, embertelennek neveztek.

Kiemelte, az Európai Unió csak akkor tudja megvédeni a határait, ha nem engedi be a területére azokat, akiknek nincs joguk a menekültsátuszhoz.

A Miniszterelnökség vezetője a Szijjártó Péter nyaralására vonatkozó kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott,

a kormány egyetlen tagjának nyaralása után sem nyomoz,

a külgazdasági és külügyminiszter pedig a fehéroroszországi helyzet miatt arra kényszerült, hogy családi nyaralása alatt is folyamatosan dolgozzon. Gulyás Gergely aláhúzta, biztos abban, hogy Szijjártó Péter a nyaralása alatt is betartott minden jogszabályt, azokra a kérdésekre pedig, hogy kinek a meghívását fogadta el, illetve hol nyaralt, neki kell válaszolnia, ha kíván.

A miniszter közölte, az Európai Unió egyhangúlag hozta meg azt a döntését, amellyel nem ismeri el a fehérorosz választások eredményét. Kiemelte, a Fidesz alapítása óta kiáll a gyülekezési jog alkotmányos formában történő gyakorlása mellett, szemben a mostani ellenzékkel, amely a "2006-os gyalázat" mellett többször korlátozta a gyülekezési jog gyakorlását.

Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette, Oroszország meghatározó tényező a régióban, ezért az Európai Uniónak partnerként kell tárgyalnia ezekben az ügyekben, „mert ha az erő fog dönteni, akkor az Európai Uniónak nincs hadserege”.

Az M0-s autóút déli szektorának felülvizsgálatával kapcsolatban elmondta, egy a Strabag cég által beépített új saru tört el, amivel kapcsolatban fontosnak tartják a kivitelező felelősségét. „Ilyen, ha külföldi cégekkel dolgozik az ember” – mondta. Közölte,

szeptember elsejétől szűkített formában, de három sávban indulhat meg a forgalom az érintett szakaszon.

Soros György Orbán Viktorról tett legutóbbi nyilatkozatáról a miniszter azt mondta: a magyar miniszterelnök egy diktatúra idején küzdött a demokráciáért és a szabadságért, ezért egy önkényuralmi rendszerrel összefüggő vád vele kapcsolatban abszurd. (Soros György egy interjúban azt mondta, a CEU ügyében Orbán Viktor Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök példáját követte.)

Gulyás Gergely szerint „cicaharc” folyik a baloldalon,

miközben már megállapodtak a közös indulásról. Mivel Gyurcsány Ferenc tényszerűen a legerősebb ellenzéki párt vezetője, ha a baloldal jutna kormányra, nem lehet, hogy neki ne lenne döntő befolyása – vélte.

A miniszter közölte: a nyugdíjasoknak a rezsiutalványt a jelenlegi helyzetben nem tudják megígérni, viszont a nyugdíj-kiegészítés törvényhez kötött.