×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már 140 esetben riasztották a vízirendőröket a Balatonon

 

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét mérték szombaton Budakalászon. A hőmérők 36,7 fokot mutattak. A szakemberek szerint valószínűleg ez az idei melegrekord. A hétvégét sokan töltötték a strandokon, és a jelek szerint a következő napokban is marad a meleg. A vízirendészet munkatársai országszerte felügyelik és ellenőrzik a természetes vizek partjait – derült ki az M1 Híradójában.

A valódi tenger hullámzását idézi meg a hajdúszoboszlói strand mediterrán medencéje. Az ország legnagyobb fürdőjében a hőségben 15 medencében hűsölhetnek a vendégek.

A 32 hektáros strandon a korábbi években a hőségben naponta több mint húszezer vendég is megfordult. A járványügyi előírásoknak megfelelően idén maximum kicsivel több mint  tízezer fürdőzőt engednek be, a higiéniai előírásokat betartva.

Nem csak a hőségre hívjuk fel a vendégek figyelmét, hanem arra is, hogy óvják a bőrüket a napozástól, illetve, hogy igyanak nagyon sok folyadékot, és sűrűbben menjenek a hideg vizes medencébe, vagy zuhanyozzanak sűrűbben a hideg víz alatt” – mondta Szilágyi Zsuzsa, a Hungarospa PR-menedzsere.

Az országban a legmelegebb helyeken 34-35 fok körül alakultak a hétvégi maximumok,

Budakalászon pedig csaknem 37 fokot mértek. A hőség veszélye miatt jelenleg is az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


Idén 140 esetben riasztották már a vízirendőröket a Balatonon, és 310 sikeres életmentésen vannak túl. Az idei nyáron eddig az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a magyar tengernél, de az eseteket nem jogsértések, hanem rosszullét vagy ájulás okozta. A vízirendészet munkatársai országszerte felügyelik és ellenőrzik a természetes vizek partjait.

A balatoni vízirendészet munkatársainak az idei nyáron is bőven van dolguk.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: idén az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a tónál, amiket rosszullétek és ájulások okoztak.

Horváth László hangsúlyozta, gyakran a rosszul megválasztott vízmélység okoz tragédiát, ezért a Mentőöv-programban telepített táblák több strandon is jelzik már a vízmélységet.

Olyan táblarendszert szeretnénk kialakítani kifejezetten a parti lejárók mellett, amelyek nem csak a bejelentő helyét azonosítja egy számmal, hanem biztonságot is ad azzal hogy megmutatja a vízmélységet, illetve mederrajzolatot ad a lejáróval szemben, tehát tud jól dönteni egy anyuka vagy apuka amikor kiviszi a gyerekeket a vízibiciklivel ”– mondta Horváth László ezredes.

Strandolók kánikulában a budakalászi Lupa-tónál 2020. augusztus 9-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Horváth László felhívta a figyelmet arra is, hogy

mindig ügyelni kell a viharjelzésre, az elsőfokúnál a parttól legfeljebb 500 méterre lehet bemenni, másodfokúnál viszont már mindenkinek el kell hagynia a Balatont.

A budapesti őrs a folyó Ercsi és Vác közötti, mintegy 70 kilométeres szakaszáért felel. A kánikulában a vízirendőrök kiemelten ellenőrzik a strandolókat, hogy betartják-e a fürdőzés szabályait.

A Római partnál rendszeresen találkoznak szabályszegő fürdőzőkkel. A rendőrök azt mondják, az idén eddig jóval több szabálysértővel szemben kellett intézkedniük a Duna mentén, mint a korábbi években.

A rendőrök a kisebb szabálysértéseknél csak figyelmeztetnek, de komolyabb esetekben már szankciót is alkalmazhatnak. A vízirendőrök az idén eddig 19 embert mentettek ki a Dunából. Azt mondják, a folyamatos ellenőrzéssel a vízi baleseteket akarják megelőzni, de nem csak a folyamatos ellenőrzéssel, hanem figyelemfelkeltő videókkal is a szabályok betartására ösztönöznek a hatóságok.

A címlapfotó illusztráció.