A fesztiválokat is segíti a kormány

 

Bár idén elmaradnak a nagyobb fesztiválok, de a szektor nem marad segítség nélkül. Az állam 700 millió forintos támogatással készül, a részletekről és a pályázás feltételeiről a következő napokban számolnak majd be. A program sok fesztiválnak és rendezvénynek akár a túlélést is jelentheti – hangzott el az M1 Híradójában.

Idén a járványhelyzet miatt a rendezvények elmaradnak. Huszonhét év után először nem lesz Sziget, elmaradt a Volt fesztivál és a Balaton Sound is, de a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadát sem tartják meg. Országszerte több ezer rendezvényt töröltek.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a zenészeknek biztosított támogatást tovább bővíti. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón közölte, hogy az eddigi 5,3 milliárd forintos támogatáson túl újabb csomagról döntöttek, amivel a könnyűzenei klubokat és a fesztiválszervezőket támogatják. Külön a fesztiválszektor támogatására a kormány 700 millió forintos alapot hozott létre.


A Magyar Fesztivál Szövetség és a Music Hungary Szövetség most közösen dolgozik azon, hogy a fesztiválszektor újraindulásának hátterét megteremtse. Eddig évente átlagosan mintegy háromezer fesztivál szerveztek az országban, ezeknek csaknem hatvan százaléka marad el idén.

A Paloznaki Jazzpiknik helyett idén kis utcai rendezvényekkel várják a jazz zene kedvelőit. Arról, hogy ki pályázhat és milyen feltételekkel, arról a napokban a Magyar Turisztikai Ügynökség ad tájékoztatást.

A címlapfotó illusztráció.