×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Debreceni orvoscsoport is segíti a sérültek ellátását Bejrútban

 

Péntek délután elindult Bejrútba a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja, azért hogy segítsen a keddi robbanás több ezer sérültjén. Az orvoscsoportban aneszteziológusok, ideggyógyászok és sebészek is vannak. A misszió jövő hét csütörtökig tart – hangzott el az M1 Híradójában.

A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztak a csoport tagjai pénteken. Kora délután indultak Kairón át a katasztrófa sújtotta Bejrútba.

A csoportot alig két nap alatt szervezte meg a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának elnöke. A csapatban sebész, aneszteziológus, ideggyógyász és műszaki szakember is utazott. Ezzel az összeállítással minden traumás esetet el tudnak látni.


Több mint kétszáz kilogramm felszerelést vittek magukkal Libanonba. Jónyer Dávid ideggyógyász azt mondta, elsősorban traumás esetekre számítanak, és a legrosszabb körülményekre készülnek. Ezért a mintegy tíz ládában egyebek mellett orvosdiagnosztikai eszközök, a mentéshez szükséges szerszámok, kötszer, gyógyszer és lélegeztetőgép is volt.

A keddi robbanás óta folyamatosan keresik a túlélőket a romok alatt Bejrútban. A tragédiában legalább ötezren megsérültek. Az ő ellátásukon dolgozó helyi orvosok munkájába kapcsolódik be a magyar csapat, amely korábban egyebek mellett a szumátrai és a nepáli földrengés sérültjeinek ellátásában is részt vett.

A debreceni orvoscsoport jövő hét csütörtökön este érkezik haza Bejrútból. Addig a sérültek ellátása mellett azt is felmérik, hogy később szükség lesz-e újabb magyar mentőcsoportok kiküldésére.

A címlapfotó illusztráció.