A Párbeszéd szerint EU-nak kell szabályoznia a Facebookot

 

A Párbeszéd azt javasolja, hogy ne a tagállamok, hanem az Európai Unió szabályozza a Facebook működését.

Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a platform olyan digitális közszolgáltatás, amely közösségi szabályozás után kiált. Biztosítani kell a véleményszabadságot, de ugyanakkor a tájékozódáshoz, a hiteles információkhoz való jogot is – tette hozzá.

Közölte: határozati javaslatukban köteleznék a kormányt, hogy hagyjon fel a közösségi oldal szabályozására irányuló próbálkozásaival, mert annak semmi értelme, hiszen a magyar államnak nincsenek hozzá eszközei.


Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: egy „antidemokrata hatalom" nem is tudja biztosítani a közösségi platform demokratikus működését.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a Fidesz korábban „közpénzből fizetett álhírek tömegeivel" és kamuprofilokkal próbálta befolyásolni a magyar emberek gondolkodását, most pedig attól fél, hogy elveszíti ezt az eszközt.

Tordai Bence végül arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy kezdjenek egyeztetést arról, miként lehet összehangoltan és hatékonyan fellépni a Fidesz „Facebook-cenzúrázó törekvései ellen”.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebook hullámszerű, indokolatlan személyesprofil-felfüggesztési gyakorlata.

Péterfalvi Attila ezért javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhatják a felfüggesztések jogosságát.