Adómentessé tenné a Jobbik az önkormányzatok által nyújtott egyszeri juttatásokat

 

A Jobbik azt javasolja, hogy veszélyhelyzet idején legyenek adó- és járulékmentesek az önkormányzatok által nyújtott egyszeri juttatásokat.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a koronavírus-járvány idején a szociális dolgozók emberfeletti munkát végeztek, de a kormánytól mégsem kaptak külön juttatást.

A Rajta Újváros Egyesület színeiben megválasztott politikus közölte, hogy a javaslatot azért dolgozták ki, mert a település ugyan 17 millió forinttal támogatta a szociális dolgozókat, de az összeg 15 százalékát be kellett fizetni adóként.


A volt jobbikos országgyűlési képviselő egyúttal arról is beszélt, hogy a város nagyon nehéz helyzetben van, mert miközben meg kell küzdeniük az előző fideszes városvezetés által felvett hitelekkel, a kormányzati elvonások is megnehezítik a dolgukat.

A határozati javaslatot benyújtó Kálló Gergely országgyűlési képviselő arra hivatkozott, hogy a 17 millió forintos juttatás nem volt előre tervezett, ezért annak adó- és járulékmentessé tétele nem veszteség az államnak.

Az indítvány azt is biztosítaná, hogy az ilyen juttatások ne jelentsenek plusz terheket az önkormányzatoknak – közölte.

Kérdésre válaszolva Pintér Tamás azt mondta, hogy az ország összes önkormányzata komoly problémával néz szembe, mert „most érik be az Orbán-kormány bosszúja”, ugyanis a kabinet el akarja lehetetleníteni a munkájukat.

A kormányzati elvonások elsősorban nem is az önkormányzatokat, hanem az embereket érintik – tette hozzá.

Kálló Gergelyt más témában kérdezték arról, hogy a Jobbik tiltakozó petíciót indított, miután Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt javasolta, hogy a Facebook profilfelfüggesztési gyakorlata miatt a kormány alkosson szabályozást a közösségi médiáról.

A képviselő azt mondta, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormány egy ilyen törvénnyel a 2022-es választásra készül, ugyanis készen áll egy egész „trollhadsereg”.

A politikust többször is kérdezték a gödi önkormányzatban kialakult helyzetről, ahol a DK, az LMP és a Jobbik képviselő felfüggesztették Balogh Csaba momentumos polgármestert. Kálló Gergely azt felelte, hogy az esetet helyi ügynek tartják, és remélik, azt az érintettek minél hamarabb rendezik.