Elmarad a Szent Jobb-körmenet, de megtartják a szentmisét a bazilikában

 

Megtartják a szentmisét augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilikában; a Szent Jobb-körmenet helyett ereklyés áldást kapnak a hívek – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szerdán az MTI-vel.

A Szent Jobb-körmenet résztvevői az államalapítás ünnepén, Szent István király napján a Szent István-bazilika előtt 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A hagyományosan a bazilika előtti téren, több tízezer zarándok részvételével megtartott szertartást idén a koronavírus-fertőzés elleni hatósági korlátozások miatt a bazilikában, szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett rendezik meg, és azon csak meghívottak vehetnek részt.


A délután 5 órakor kezdődő szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti, a homíliát Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mondja – írták. A szentmisét a Duna Televízió és a Magyar Katolikus Rádió élőben közvetíti.

A mise után szokásos Szent Jobb-körmenet helyett a bazilikában a magyar nemzetért könyörgő liturgiát tartanak. Utána a bíboros a Szent Jobb-ereklyével áldást ad a templomban lévőkre és mindazokra, akik a televízión vagy a rádión keresztül kapcsolódnak be az ünnepbe – olvasható a közleményben.

A Szent Jobb a szokott módon, 10 és 13 óra között látogatható a bazilikában – tették hozzá.