×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lábbal tiporja a véleményszabadságot a Facebook

 

Egyre inkább alkalmas a közvélemény befolyásolására a Facebook közösségi médiacég, amely önkényesen tilt le híreket, hozzászólásokat. Ezzel pedig beavatkozhat akár egy választási kampányba. A véleménynyilvánítás korlátázásával szemben az államok szabályozással léphetnek fel.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt javasolja, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat.

„Nem ördögtől való, hogy egy magánvállakozást az állam kötelezzen arra, hogy az állam alkotmányos működése ezen keresztül is biztosítva legyen” – mondta  a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! műsorában, és hozzátette, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog.

Elmondta, hogy sokan félreértelmezték javaslatát, amely a nyilvánosság szélesítését segíti elő, és nem annak szűkítését. Amíg az adatvédelmi kérdések központilag is szabályozhatók, mint az Európai Unió GDPR rendelete, a véleménynyilvánítás esetében országok és kontinensek között is eltérések vannak.

Péterfi Attila felvetése arra vonatkozott, hogy egy gazdasági vállalkozás ne törölhessen olyan híreket, információkat, amelyek nem esnek egy szűk körbe, mint a bűncselekménynek minősülő pedofil tartalom megosztása vagy a terrorizmusra felhívás.

Jogszabályellenes az a gyakorlat is, amikor a felhasználóknak személyes okmányaik másolatát kell bemutatniuk a korlátozások feloldására – hangsúlyozta.


A teljes hanganyag itt meghallgatható.