×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyaroknak köszönheti Európa a solymászatot

 

A négyezer éves múltra visszatekintő solymászatot a magyarok hozták be Európa. Az elmúlt évtizedekben ismét kiteljesedett a a sportágat. A solymászok száma jelenleg 100-150.

Augusztus első hétvégéjén tartotta tisztújító közgyűlését Gödöllőn a 81 éves múltra visszatekintő Magyar Solymász Egyesület – mondta a szervezet elnöke, Prágay István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország műsorában.

A második világháború után időszak nem kedvezett a sportágnak, úri huncutságnak tartották. Ahogy enyhült a szigor, úgy kapott egyre több lehetőséget a solymászat és a rendszerváltás óta teljesedett ki.  Jelenleg a magyar vadászati paletta egyik meghatározó színfoltja.

Prágay István elmondta, hogy a nyugati világ a magyarok révén ismerhette meg a solymászatot. Az aktív solymászok száma eléri a 100-150 főt. A Magyar Solymász Egyesület évente nyolc-tíz szervezett vadászatot tart.

2013 óta Hungarikumnak számít a solymászat, amelyet sportágnak, szenvedélynek, de mesterségnek is lehet nevezni – hangzott el a műsorban.

Legközelebb szeptember harmadik hétvégéjén a gödöllői vadásznapon lehet élőben megnézni a solymászokat.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.