×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Válság idején válunk pénzügyileg tudatosabbá

 

A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta negyedik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi ismereteit és pénzügyi tudatosságát. Az országos felmérés eredményei több területen javulást mutatnak, ugyanakkor az érzékelhető pozitív tendenciák tartóssá és általános gyakorlattá válásához további erőfeszítésekre van szükség.

Az elmúlt két évben megduplázódott a pénzügyeiket tudatosan tervezők száma. Az elmúlt évek életszínvonal-emelkedésével párhuzamosan ugyanakkor könnyelműbbé és költekezőbbé is váltunk – mondta Bernáth Julianna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„A felmérés azt mutatja, hogy válság idején jobban odafigyelünk pénzügyeinkre, tudatosabban tervezünk, ugyanakkor az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy jöhetnek még szűk esztendők és a megtakarításokra nem helyezünk elég hangsúlyt” – magyarázta.

Az elmúlt két évben megduplázódott a pénzügyeiket tudatosan tervezők aránya. A pozitív eredményhez feltehetően hozzájárult a koronavírus által okozott anyagi bizonytalanság is. A pénzügyi problémákkal küzdők aránya ugyan stagnált az elmúlt két évben, de megoldási stratégiáikban a megtakarításokra koncentráló, az eladósodás és a pazarlás elkerülésére fókuszáló döntések kerültek előtérbe.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.