×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közvetlen vonat Prágába: elindult a RegioJet

 

A RegioJet pénteken reggel elindította közvetlen vasúti járatait a Prága–Brünn–Bécs–Budapest útirányon, a járatokra már elővételben több ezer jegyet értékesítettek – közölte a cseh magántulajdonú vasúttársaság.

A RegioJet nyitójáratának érkezése a Kelenföldi pályaudvaron 2020. július 31-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A vasúti járatok Budapest és Prága között naponta kétszer közlekednek mindkét irányba. A Prága–Budapest útvonalon a jegyek már 16 eurótól, Brünn–Budapest, valamint Bécs és Budapest között pedig már kilenc eurótól elérhetőek. Az egyes kocsiosztályoknál feltüntetett árak fixek.

A járatokon négy kocsiosztályon – low-cost, standard, relax és business – lehet utazni.

A járatot magántársaságok üzemeltetik, a RegioJet megbízásából Ausztriában a WestBahn, Magyarországon pedig a Continental Railway Solution Kft. biztosítja az üzemhez szükséges személyzetet és infrastruktúrát, mindennemű állami támogatás nélkül. A pályaüzemeltető MÁV Zrt.-nek már ebben az évben jelentős, százmilliós nagyságrendű árbevétele származik a vonatok közlekedése után fizetendő díjakból – írják.

A RegioJet a legnagyobb közép-európai magánvasúti személyszállító társaság. A vonatok jelenleg Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország területén közlekednek, és az autóbuszjáratokkal együtt éves szinten megközelítőleg 20 millió utast szállítanak. A társaság központja a csehországi Brünn (Brno) városában található, a cég tulajdonosa Radim Jancur, cseh befektető.

A 2019-es év a RegioJet fennállásának történetében üzletileg az eddigi legsikeresebb időszak volt. Az adózás előtti nyereség 2019-ben 167 millió cseh korona volt, míg az EBITDA nemzetközi standardok szerint kalkulált eredmény 502 millió cseh koronát érte el (az MNB devizaárfolyama szerint egy cseh korona 13,18 forint). 2020-ban a koronavírus-járvány kapcsán a RegioJet járatokat korlátozták, ezért jelenleg a járatok többségének újraindítása, valamint a külföldi irányokba történő terjeszkedés folyik – ismerteti közleményében a társaság.

A RegioJet június 30-án új vonatot indított a Prága-Fiume (Rijeka) útvonalon. A következő évben a RegioJet a járathálózat további bővítésére készül Csehországban és Szlovákiában, valamint tervben van Ausztria összekötése Lengyelországgal és Ukrajnával.