×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Azok kaptak kártérítést, akik nem tartották be a szabályokat

 

A kártérítésben részesültek között nem egy olyan van, aki a jelenlétével szétverte az iskolában való tanítást, erőszakoskodott. Akik miatt a többségnek ki kellett hátrálni az iskolájából, plusz terheket kellett vállalnia és el kellett vinni a gyermekét máshova iskolába. Ez időben, pénzben, energiában pluszt jelentett – magyarázta Horváth László miniszterelnöki megbízott gyöngyöspatai sajtótájékoztatóján.

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: MTI/Komka Péter)

Horváth László leszögezte, ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon.

A közelmúltban a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést nem ítélhetnek meg – emlékeztetett.

Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, „több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség”

– húzta alá Horváth László.

Egyúttal jelezte, aki tanulni és dolgozni akar, azt a kormány támogatja, de aki iskolakerüléssel, vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja.

Horváth László felidézte: az iskolaper kapcsán többször elmondták, hogy a kormány álláspontja alapján az ügyben született bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú és felrúgja a társadalmi békét.

A procedúra mögött politikai indíttatású pénzszerző akció áll

Azt is jelezték és tényekkel támasztották alá, hogy a procedúra mögött „politikai indíttatású pénzszerző akció áll, hiszen egy olyan alapítvány tervezte, szervezte és valósította meg azt, melynek legfőbb támogatója Soros György”.

Ebben a jogi eljárásban a szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családjaik pedig eszközök,

az igazi cél a konfliktusgerjesztés és ezen keresztül Magyarország, valamint a kormány lejáratása - mutatott rá.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy az eljárás során javasolták: a megítélt 100 millió forintos kártérítést készpénz helyett természetben – oktatásban, képzésben – lehessen megtéríteni.

Ez a megoldás hosszú távon nagyobb jót hozott volna az érintetteknek és a béke megőrzését is segítette volna, a felvetés azonban nem talált meghallgatásra sem a bíróságnál, sem az érintetteket képviselő alapítványnál – jegyezte meg.

Horváth László Gyöngyöspatán 2011. március 5-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Érezhető egyfajta feszültség és keserűség

Gyöngyöspata több mint 80 százaléka magyar, és ez a többség keserű szájízzel vette tudomásul azt, hogy a jogvédők segítségével sikerült ezt a pénzszerző akciót révbe juttatni – mondta Horváth a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban.

Hozzátette,

a többség igazsága másról szól, mint amit a bíróság kimondott.

A többség azt gondolja, hogy már megint azok lettek sikeresek, azok tudtak belemarkolni a közösbe, akik soha semmit nem tettek bele.

Ráadásul éppen attól lettek sikeresek, hogy erőszakosak voltak, hogy nem tartották be a szabályokat. A kártérítésben részesültek között nem egy olyan van, aki a jelenlétével szétverte az iskolában való tanítást, erőszakoskodott. Akik miatt a többségnek ki kellett hátrálni az iskolájából, plusz terheket kellett vállalnia és el kellett vinni a gyermekét máshova iskolába. Ez időben, pénzben, energiában pluszt jelentett – magyarázta.

A legmagasabb kifizetett összeg több mint hárommillió forint. Van olyan család, amelyik akár nyolc-tíz millió forint összejött, hiszen több gyerek is van – tette hozzá.

Az idő meg fogja mutatni, hogy a rövid távú pénzelőny tudja-e helyettesíteni a hosszú távú előnyt biztosító oktatást és képzést, de komoly fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a kifizetett pénz rövid életű segítség lesz

 

– hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.