A járvány miatt elfogyott a magyarok szabadsága

 

A munkavállalók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig – derül ki egy felmérésből. A törvény szerint hét nap szabadságról dönthet szabadon a munkavállaló, a többivel a munkaadó rendelkezik. A szakjogász azt tanácsolta, hogy aki hosszabb időre lenne távol, az kérjen fizetés nélküli pihenőnapokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy felmérés szerint a magyarok többsége már csak azért sem tervezett hosszú nyaralást, mert a járvány miatt alig maradt szabadsága az év második felére.

A Szegedi Tudományegyetem és az Utazó magazin ezer dolgozót kérdezett meg májusban. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig.


A törvény szerint a munkavállalónak 20 nap szabadsága van, ami a kortól és a gyermekek számától függően további napokkal egészülhet ki. De a dolgozó csak hét napról dönthet szabadon, a többiről a munkáltató rendelkezik.

A veszélyhelyzetben megtehette a munkáltató, hogy akár az egész évi szabadságot március–április hónapokban kiadhatta. Simon Balázs munkajogi szakjogász emlékeztetett, ha valakinek elfogyott a fizetett szabadsága, kérhet fizetés nélküli pihenőnapokat is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig a szerencsésebbek közé tartoznak azok a munkavállalók, akiket szabadságra küldtek, mert így nemcsak a fizetésüket kapták meg a karantén alatt, hanem meg tudták őrizni az állásukat is.