×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új nagymacskákkal gyarapodott Magyarország

 

Szeptembertől év végéig havonta két Leopard 2A4HU típusú harckocsi érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le.

Átvette az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsit a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában pénteken. A harckocsikat Frank Haun, a KMW vezérigazgatója adta át.

Korábbi harckocsi-állományunk...

A korábbi T-72-es harckocsik bemutatója az első négy új Leopard 2A4HU típusú harckocsi ünnepélyes átadása keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában.

... és az újabbak: 

A Leopard 2A4HU harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el.

A harckocsi 62 tonnás súlyának mozgatásáról, egy 12 hengeres, 1500 lóerős dizelmotor gondoskodik. A végsebessége 68/km/h.

A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, hogy az új eszközökkel Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését a 21. század követelményeinek megfelelően.


A hírről bővebben itt olvashat.

(Fotók: MTI/Krizsán Csaba)