×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Estek az árak és bővült a kínálat az albérletpiacon

 

Estek az árak és bővült a kínálat az albérletpiacon, amit jelentősen átalakított a koronavírus-járvány. A fővárosban átlagosan tíz százalékkal csökkentek a kiadó lakások árai, míg több vidéki nagyvárosban akár öt–tízezer forinttal olcsóbban is lehet már találni lakást a tavalyi időszakhoz képest. A nagy roham jövő héttől várható: csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat – hangzott el az M1 híradójában.


A koronavírusjárvány átalakította a felsőoktatásban tanulók életét is. Márciusban a veszélyhelyzeti intézkedések egyik első lépése volt, hogy az egyetemek átálltak a digitális oktatásra és kiürítették a kollégiumokat.

Az ELTE a kollégiumaiban például csökkenti a férőhelyeket. Ideiglenesen a háromágyas szobáikat kétágyassá alakítják. Az egyetem a kieső férőhelyeket többek között lakhatási támogatással biztosítaná.

A kollégiumi jelentkezések is ezekben a napokban zajlanak. Átlagosan havi kilenc és 25 ezer forint között lehet szobát kapni. Az intézményekben számos óvintézkedést is bevezettek.

Közben országszerte már most nagy az érdeklődés az albérletek iránt is. Mindenki más és más szempont szerint válogat a kiadó lakások között.

Tavalyhoz képest országszerte csökkentek a bérleti díjak. A vidéki nagyvárosokban átlagosan öt–tízezer forinttal mérséklődtek az árak. Székesfehérváron például már 25 ezer forinttal kevesebbért is ki lehet venni lakást, de

olcsóbbak lettek az albérletek Győrben, Egerben vagy éppen Békéscsabán is.

A fővárosban még jobban csökkentek a bérleti díjak. Átlagosan tíz százalékkal kell kevesebb fizetni egy albérletért. Néhány belvárosi kerületben viszont még nagyobbat estek az árak. Van olyan városrész, ahol akár negyvenezer forinttal kevesebbért is van kiadó lakás. És a külső kerületekben is érezhető a változás.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: csaknem húszezer ingatlanhirdetésből válogathatnak azok, akik most keresnek kiadó lakást, ráadásul olcsóbban is hozzá lehet ezekhez jutni, mint tavaly. Ennek egyik oka, hogy

turisták hiányában a rövidtávra kiadó albérletek szinte egyik pillanatról a másikra megüresedtek, a tulajdonosaik pedig úgy döntöttek, hogy hosszútávra adják ki ezeket.

Így, hogy megnövekedett a hosszútávra kiadó lakásoknak a száma ez a piaci törvényszerűségek miatt csökkentette a kiadó lakások átlagos bérleti díjait. A fővárosi bérleti díjak átlagosan tíz százalékkal csökkentek 165 ezer forintról 150 ezer forintra az elmúlt négy hónapban, viszont a kínálat nagyon nagy mértékben megugrott, akár 30 százalékkal több ingatlanhirdetésből válogathatnak azok, akik szebb, jobb vagy olcsóbb kiadó lakást keresnek” – emelte ki a szakértő.

Az albérletek utáni nagy rohamot jövő héttől várják a szakemberek. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat július 23-án, csütörtökön hirdetik ki.

A címlapfotó illusztráció.