×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás: Nem lesz tűzijáték, elmaradnak a Szent István-napi ünnepségek

 

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légi parádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a szerdai ülésén a járványügyi helyzettel foglalkozott.

Vasárnap ismertették az országok háromszínű besorolását, és azt is, hogy a kormány hétről hétre áttekinti, hogy indokolt-e bármilyen változtatás.

Sok visszajelzés érkezett arról, hogy országonként egyes régiókban, tartományokban nagyon eltérő a fertőzés mértéke. Ezért a kormány indokoltnak látta, hogy módosítsa a kormányrendeletet. Az

országok besorolásán nem változtatott, azonban a regionális besorolás lehetőségét megteremtette

– fogalmazott.

Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a térségben is a legbiztonságosabb országok közé tartozik – emelte ki.

Azokban a környező országokban, ahol korábban nőtt a fertőzések száma – Szerbia és Ukrajna kivételével – az elmúlt napokban kedvező folyamatok láthatók, ezért további szigorításokra jelenleg nincs szükség – mondta Gulyás Gergely.

Az országok kategorizálására vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: először az országos tiszti főorvos tesz javaslatot a besorolásra az operatív törzsnek, amely aztán a kormánynak tesz ajánlást. Az országok három kategóriába sorolásával azt próbálták lehetővé tenni, hogy a beutazás ne legyen kizárt, de a biztonság érdekében szigorítottak a feltételeken – mutatott rá.

A miniszter szerint bár a legkisebb kockázat a határok teljes lezárása lenne, ez nem volna méltányos megoldás, főleg mivel nagyon sok magyar él külföldön. Elmondta: aki igazolni tudja, hogy túlvan a megbetegedésen, mentesül az utazási korlátozások alól.

Elmaradnak az ünnepségek, nem lesz tűzijáték

A védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása elengedhetetlen. Érvényben marad a maszkviselési kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön, az 500 fős feletti rendezvények továbbra sem tarthatók.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A kormánynak döntenie kellett, hogy augusztus 15-e után mi legyen – mondta Gulyás.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy

a tervezett Szent István-napi ünnepek, beleértve a tűzijátékot, illetve a légi parádét is, elmaradnak

– hangsúlyozta.

A döntés indokolt, hiszen azt látjuk, hogy a fertőzés veszélyét leginkább a tömeges nagy rendezvények hordozzák magukban. A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Ezért a tisztavatás kivételével az augusztus 20-i nyilvános nagy tömeget vonzó ünnepségek elhalasztása mellett döntött a kormány – fejtette ki. A miniszter sajnálatát fejezte ki az augusztus 20-i ünnepségek elmaradása miatt, ugyanakkor jelezte, a már beszerzett eszközök jövőre is felhasználhatók.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Elmondta, a zenészek érthető okokból enyhítést szeretnének, és az 500 fős rendezvények engedélyezését, azonban augusztus 15-ig a kormány ezen nem kíván változtatni.

Várhatóan július végén ülésezik a kormány, akkor születik döntés, hogy augusztus 15-ét követően lesz-e ebben változás természetesen az akkori adatok fényében. Ma több érv szól amellett, hogy augusztus 15. után se lehessen ilyen rendezvényeket tartani – mondta.

Hozzátette: a kabinet készen áll arra, hogy – az európai minták alapján – támogatást nyújtson a magyar zeneipar szereplőinek, de nehéz jó, átlátható és méltányos támogatási rendszert kidolgozni – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: az országos tiszti főorvos és az operatív törzs is úgy foglalt állást, nem érdemes kockáztatni, ne változtassanak azokon a járványügyi szabályokon, amelyeknek köszönhetően folyamatosan csökken a fertőzöttek száma.

Kiemelte, az alkoholfogyasztás szempontjából nagy különbség van a labdarúgó mérkőzések, valamint a zenés-táncos rendezvények között, utóbbiak esetében ugyanis nem garantálható úgy a megfelelő távolságtartás, mint a stadionokban.

A miniszter ugyancsak kérdésre elmondta, a karantén elhagyásához szükséges tesztek hivatalos úton, a háziorvoson keresztül vagy magánúton is beszerezhetők.

Nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz

A tárcavezető kiemelte: a magyar kormány álláspontja egyértelmű. Mivel nem arról van szó, hogy a tagállamok befizetéseiből jön létre költségvetés, hanem közös hitelt vesznek fel, feltételeket ehhez kapcsolódva előírni nem lehet – magyarázta.

Hangsúlyozta: fontos, hogy ezt a forrást csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre, a növekedés ösztönzésére lehessen fordítani, és a nemzeti kormányok tudják, melyek a legjobb intézkedések. Közösen vállalnak kötelezettséget az országok, így joguk van ahhoz, hogy a szerintük legjobb módon használják fel ezeket az összegeket – vélekedett.

Gulyás Gergely megjegyezte,

nagyon eltérők a tagállamok álláspontjai, ezért nem biztos, hogy eredményes lesz a hétvégi uniós csúcs.

Kérdésre szólt arról is, a miniszterelnök kötött mandátummal vesz részt az uniós helyreállítási hitelcsomagról szóló tárgyalásokon, így attól csak az Országgyűlés jóváhagyásával térhet el. Hozzátette, a hitelcsomag parlamenti ratifikációjára nyáron, vagy legkésőbb szeptemberben kerülhet sor.

Gulyás Gergely a 3-as metró felújításával kapcsolatban közölte, a kormány továbbra is fenntartja 80 milliárd forintos támogatását ebben a főváros feladatkörébe tartozó beruházásban.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta, gyakran nehéz körülmények között szerezték be azokat, legrosszabb esetben pedig nyolc-tízezer gép lehet szükséges Magyarországon.

A gyöngyöspatai iskolaügyben valójában mindenki vesztes

Újabb kérdésre kifejtette: a gyöngyöspatai iskolaügyben valójában mindenki vesztes, azok is, akik az „állítólagos szegregáció” miatt néhány millió forinthoz jutnak. Őket ugyanis oktatással kellett volna pótolni, ha az oktatás során veszteséget szenvedtek – mondta.

Elfogadhatatlan, hogy évtizedek után néhány millió forintot fizetnek családoknak, amelyek ezért semmilyen formában nem dolgoztak meg – fogalmazott.

A miniszter elmondta, a kormánytöbbség korábban lehetővé tette, hogy az országgyűlési képviselők is szankcionálhatók legyenek gyűlöletbeszéd alkalmazása esetén, ezért a jelenlegi házszabály lehetőséget ad arra, hogy a Ház szigorúan járjon el a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő által antiszemita megnyilvánulással vádolt jobbikos Nunkovics Tiborral szemben.

Gulyás Gergely, az MSZP álmentőst bemutató videójával kapcsolatban úgy fogalmazott, jó lenne, ha a baloldal négy-öt évente nem azzal akarna feltűnni, hogy hamis videóban rágalmazza a kormányt.

A Fővárosi Önkormányzat 180 milliárd forint vagyont tart az államkincstárban

Megjegyezte, a Fővárosi Önkormányzat 180 milliárd forint vagyont tart az államkincstárban, ami gyakorlatilag Tarlós István volt főpolgármester kézzelfogható politikai öröksége. Ebből hatszor, hétszer fel lehetne újítani a Lánchidat – tette hozzá.

A Lánchíd ügyéről azt is mondta: igyekeznek türelmesnek lenni, de

már a közbeszerzés kiírására is hét hónapja várnak.

Ugyanakkor gyenge csapatnak is lehet drukkolni – fogalmazott.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy a vonat- és helyközi buszközlekedés összehangoltabb, gyorsabb és színvonalasabb működését várják attól, hogy a MÁV átveszi az irányítást a Volán-társaság felett.

Gyakori és jogos kritika volt, hogy a Volánbusz és a MÁV sem a menetrend kialakításakor, sem az összehangolt működés szempontjából nem volt tekintettel egymásra – hívta fel a figyelmet. Abban is jó lenne változást elérni, hogy a legtöbb városban a busz és a vasútpályaudvar nem egy helyen található – tette hozzá.

A minisztert kérdezték arról, hogy mely szakmai szervezetekkel egyeztetnek a rozsdaövezetek ügyében és azokat milyen szempontok alapján válogatják ki. Azt felelte, hogy

ősszel szeretnék meghatározni a rozsdaövezeti területeket,

ő maga nyitott a szakmai egyeztetésekre, de az ügyben az önkormányzatokkal való egyeztetés nagyon fontos.

Egy másik témában elmondta, Magyarország a déli határzárra és a határvédelmi eszközökre egyetlen fillér uniós segítséget sem kapott, a schengeni határszakasz fizikai védelmét ellátó személyek bérkiegészítésére húsz millió eurót lehet felhasználni.

Az EU korábban olyan tervekkel állt elő, amelyek szerint egy elosztási mechanizmus keretében valamennyi tagállamnak kell befogadnia az Európába érkezetteket. Ezt a javaslatot egyelőre nem tudták elfogadni és a magyar kormány abban bízik, hogy azt soha nem fogják – szögezte le.

Egy Dobrev Klára EP-képviselő keddi, parlamenti felszólalására vonatkozó kérdésre elmondta: ha valaki a nemzeti érdekérvényesítést az EU-ban zsarolásnak tekinti, annak a nemzeti érdekérvényesítés elfogadhatatlan bűn.

Az ország szuverenitásához az is hozzátartozik, hogy a magyar nemzeti ügyeket megvitatják a pártok,

és a választópolgárok eldöntik azokat, de vannak, akik mindig úgy érzik, hogy külföldről kellene ehhez segítséget kapni, például a Soros-hálózat támogatása révén – magyarázta.

Hozzátette: minden olyan tevékenység nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, amely külföldi pénzből akarja befolyásolni a döntéshozatalt és korlátozni a szuverenitást.

Kérdésre közölte, hagyományos, rendes iskolakezdéssel számolnak.

Egy, az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítására vonatkozó kérdésre közölte, a kormány nem foglalkozott ezzel, de ő személyesen sajnálja a döntést. Mivel Törökország szuverenitását érintő kérdésről van szó, másoknak legfeljebb véleménye lehet az ügyben – fogalmazott.