×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szigorítások a határon

 

Életbe léptek a beutazási korlátozások a magyar határokon. A cél az, hogy lehetőleg senki ne hurcolja be újra a koronavírust külföldről. Három kategóriába sorolták az országokat, a járvány súlyossága alapján. A vörös színnel jelöltekre vonatkoznak a legszigorúbb szabályok. Aki onnan érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia, vagy két negatív tesztet kell bemutatnia. Magyarország szomszédai közül jelenleg csak Ukrajna vörös jelzésű – hangzott el az M1 Híradójában.

Több kilométeres a kocsisor és 7–10 órát kell várni a Záhony–Csap határátkelő ukrán oldalán. Az utazók többsége Nyugat-Európába tartó vendégmunkás, napközben a Híradó stábja olyanokkal is találkozott, akik még kedden álltak be a sorba.


Az átkelők többsége nem magyar állampolgár

„Húsz órája állunk sorban, ahogy számoltam az 58-ik autó a miénk. Úgy gondolom, hogy talán este nyolcra átérünk” – mondta Natalia Kovacs vendégmunkás Szolyváról. Többen a földön alszanak, és higiéniai állapotok is egyre rosszabbak.

„Éjjel egykor érkeztünk ide, most dél van, és még mindig állunk, alig haladunk. Olaszországba megyünk, papírjaink vannak, Magyarországon keresztül tranzitútvonalon megyünk” – mondta egy ukrán vendégmunkás Truszkavecről.

Horgosnál nem voltak nagyobb torlódások. Ahogy a többi határon, jellemzően itt is a vendégmunkások akartak átkelni. Slavica Mašić Ausztriában dolgozik, és a tranzitúton halad át Magyarországon, mint mondta, van tesztjük, tudták, hogy szigorítanak Magyarországon, ezért felkészültek.

Röszkénél a magyar hatóságok, ahogy a többi átkelőn, mindenkit ellenőriztek, és megkérdezték, hogy van-e érvényes koronavírustesztjük a belépőknek. Röszkénél két–hátrom órát kellett várni reggel.

Az átkelők többsége az elmúlt napoktól eltérően már nem magyar állampolgár. Damir Nasiri a családjával Csehországban él. Rokonlátogatóban volt Észak-Macedóniában, ahonnan a korlátozások miatt korábban indultak haza. „Teletankoltuk az autót, így nem kell megállnunk Magyarországon. Remélem, néhány órán belül átjutunk Magyarországon, majd Szlovákián, és végül megérkezünk Csehországba” – mondta.

Zöld, sárga és piros kategóriákra osztották az országokat

Szerda 0 órától léptek életbe azok a korlátozások, amelyek a Magyarországra történő belépést szabályozzák. Ezek a szabályok a világ országait fertőzöttségük szempontjából három kategóriára, zöldre, sárgára és pirosra osztják.

Piros jelzést kaptak azok az államok, amelyek koronavírus-fertőzöttsége súlyos.

Az európai országok közül ide tartozik Ukrajna mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Moldova, Montenegró és Észak-Macedónia.

Sárga kategóriába azokat az országokat sorolták, ahol kevésbé súlyos a járványhelyzet. Európában az Egyesült Királyság mellett Bulgária, Norvégia, Oroszország, Svédország, Románia, Szerbia és Portugália tartozik ide.

Zöld jelzésűek azok az országok, amelyekben alacsony a fertőzöttség. Az ezekből az országokból érkezőket nem érintik a belépési korlátozások. Belépéskor a magyar állampolgárokra, illetve a külföldi állampolgárokra más szabályok vonatkoznak.

14 napos karantén vagy két negatív koronavírusteszt

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be az országba. A sárga vagy piros kategóriába tartozó országból érkezőket a határon egészségügyi ellenőrzés és utána 14 napos karantén várja. A vesztegzárat csak akkor kerülhetik el, ha két negatív eredményű koronavírus-tesztet tudnak bemutatni, amely a belépést megelőző öt napon belül, 48 óra időkülönbséggel készült.

Külföldiek esetén a sárga jelzésű országok állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyarok, a piros jelzésű országok állampolgárait viszont a személyforgalomban nem engedik be az országba.

Az Ukrajnából, Romániából és Szerbiából érkező mezőgazdasági munkavállalók beléphetnek Magyarországra,

de csak csoportosan, és a munkáltatójuknak a hatóságokat előre értesítenie kell. Emellett a sárga és piros kategórába sorolt országok ingázó munkavállalói maximum 24 órát tartózkodhatnak a határtól számított 30 kilométeres sávon belül. A tranzit- és az áruforgalomra nem vonatkoznak a korlátozások, mint ahogy azokra sem, akik hivatalos úton vannak, vagy egészségügyi kezelésre érkeznek.

Megelőzhető a szigorú védekezési szabályokhoz való visszatérés

„Meg kell védenünk a saját biztonságunkat, meg kell akadályoznunk azt, hogy a vírust külföldről lehessen behurcolni” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter vasárnap arról beszélt: ezekkel az intézkedésekkel el lehet elkerülni, hogy itthon ismét bevezessék a szigorú védekezési szabályokat. Az országok besorolását az aktuális járványhelyzetet figyelembe véve hetente felülvizsgálják.

A címlapfotó illusztráció.