×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áder: Közép-Európa kiemelkedő szerepet játszik az EU hatékonyságának fokozásában

 

Közép-Európa államai kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az Európai Unió hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában - írta Áder János köztársasági elnök lengyel kollégájának hétfőn, miután Andrzej Duda megnyerte a lengyel elnökválasztás második fordulóját vasárnap.

A köztársasági elnök kifejtette: szívből gratulál ahhoz, hogy a lengyel polgárok, komoly választási küzdelmet követően ismét bizalmat szavaztak Andrzej Dudának, és államfőként a következő években is folytathatja felelősségteljes munkáját.

Áder János üdvözölte azt is, hogy az elkövetkező években együtt munkálkodhatnak tovább a szoros barátságon alapuló magyar-lengyel kapcsolatok gazdagításán. Úgy vélte, eddigi találkozóik minden alkalommal eredményesek voltak, a legtöbb ügyről azonos irányban és közösen vallott elvek mentén gondolkodnak. Egyetértenek abban is, hogy Közép-Európa kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az EU hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában – mutatott rá.

Közölte: a visegrádi négyek csoportja e törekvések motorjává, az együttes érdekek védelmének fontos eszközévé vált. Azt is írta, hogy nagy várakozással tekint az októberi V4-es elnöki találkozó elé, amelyen a járványügyi helyzet okozta társadalmi kihívásokat is megvitathatják.

Az államfő szerint személyes egyeztetéseik a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaik közötti kötődések erősítésében, a két nemzet szövetségének elmélyítésében.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a felmérések alapján két százalékos előnnyel, a szavazatok 51 százalékával nyerheti meg az elnökválasztás második fordulóját, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százaléknyi voksra számíthat. A hivatalos eredményeket a lengyel országos választási bizottság legkorábban július 13-án este közli.

A címlapfotó illusztráció, a képen Milos Zeman cseh (b), Áder János magyar (b2), Andrzej Duda lengyel (j2) és Zuzana Caputová szlovák (j) köztársasági elnök a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozóján a Prága közelében fekvő Lány kastélyában, a cseh államfők vidéki rezidenciáján 2019. október 2-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)