×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tömeges bukás történt egy amatőr országúti kerékpárversenyen

 

Tömeges bukás történt egy amatőr országúti kerékpárversenyen Tótvázsonynál. A 200 indulóból mintegy 50 résztvevő esett el, 19 embert szállítottak kórházba. Valószínűleg azért sérültek meg ilyen sokan, mert a rajt után még együtt haladt a mezőny, 70 kilométer/órás sebességgel. A szervezők szerint ez volt az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros verseny balesete – hangzott el az M1 Híradójában.

A vasárnap délelőtti 1. Gella Kupán mintegy 200-an ültek kerékpárra. A mezőnyben férfiak és nők is voltak, szinte minden korosztályból indultak, de mindössze három kilométert tettek csak meg. Nem sokkal az indulás után egy éles kanyarban többen kicsúsztak és egymásnak ütköztek.

Az indulók között volt Szilasi László is, aki egyébként a Tour de Hongrie versenyigazgatója is. Az M1-nek arról beszélt, horrorfilmbe illő jelenetek zajlottak. A férfi szerint az aszfalttal nem volt probléma, és semmi más sem befolyásolta a mezőnyt. Vélhetően az egyik versenyző okozta a balesetet.

Tótvázsony és Balatonszőlős között egy nyolc százalékos lejtőn történt a baleset.

A résztvevők nagyjából 70 kilométer/órával haladhattak,

amikor megtörtént a baj. Több tucatnyian estek el.

Feltételezések szerint az egyik kerékpáros defektet kapott, vagy pedig az útpadkára hajtott fel, de ennek következtében elesett. Az őt követő kerékpározók pedig  átestek rajta – mondta Ridavics Pál, az M1 tudósítója.

19 embert szállítottak kórházba köztük 17 férfit és két nőt. Több mentő és mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Összesen 19 embert láttak el a mentők. Két mentőhelikopter és kilenc mentőautó szállította őket kórházba. Ajka, Veszprém, illetve Székesfehérvár kórházaiba kerültek a sérültek. Voltak közöttük törésgyanús és agyrázkódás gyanús esetek is. A súlyosságot a kórházi vizsgálatok fogják megállapítani – részletezte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az eset körülményeit vizsgálják. A szervezők szerint

ez volt az elmúlt 20 év legnagyobb tömeges kerékpár-balesete Magyarországon.