×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyilvános listára kerülhetnek a pedofilok

 

Egy nemrégiben kirobbant magyar ügy okán a kormány valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgál, és szigorítani fog, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányzati szándék szerint a jövőben nyilvános listára kerülhetnek az ilyen jellegű bűncselekmény miatt elítéltek.

Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdésének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a gyermekvédelmi törvény megalkotását, megváltoztatását, szigorítását, mert „a gyermekeinket meg kell védeni” – fogalmazott péntek reggel a Kossuth Rádióban. Meg kell hozni azokat a gyermekvédelmi törvényeket, amelyek a pedofíliára, a gyermekek kizsákmányolására, a kábítószerre, az internet veszélyeire megnyugtató válaszokat tudnak adni a szülőknek – szögezte le Orbán Viktor a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyére reagálva.

„Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak ilyenkor” – hangsúlyozta, megerősítve: nincs vége az ügynek, mert nem akarja, hogy az ország úgy érezze, olyan a kormánya, amely azt magyarázza, hogy egy erkölcsileg kényszerítő erejű helyzetben miért nem cselekszik. Ezért élni fognak a jogalkotás lehetőségével.

A Kaleta-ügyet Gulyás Gergely miniszter gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami „a lehető legszigorúbb ítéletért kiált”. Közölte: a Btk. ezen a területen már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást.

Kocsis Máté elmondta, a kormány valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgál és szigorítani fog, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják,  ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk.

Világszetre hangos a sajtó a botrányoktól

A minap tartóztatták le az Egyesült Államokban Ghislaine Maxwellt, a kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádolt néhai Jeffrey Epstein bizalmasát és segítőjét – jelentette be a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője. A manhattani szövetségi ügyészség – amely az Epstein-üggyel foglalkozik – hatrendbeli vádat emelt Maxwell ellen. Audrey Strauss ügyész bejelentése szerint a vádpontok között szerepel összeesküvés, kiskorúak kényszerítése szexuális visszaélésekre, kétrendbeli hamis tanúzás. Az 58 éves Maxwellt – aki az 1991-ben rejtélyes körülmények között elhunyt egykori brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya – az északkeleti New Hampshire államban egy kis településen tartóztatták le.

(Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

Jeffrey Epstein, a nemzetközi pénzügyi világ egyik ismert alakja, tavaly augusztusban lett öngyilkos manhattani börtöncellájában, miközben a perére várt. Emberkereskedelemmel, kényszerítéssel, fiatalkorúak megrontásával, kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádolták. Szoros barátainak nevét tartalmazó naptárjában olyan ismert emberek szerepeltek, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia, aki ellen szintén nyomozás folyik az Egyesült Államokban.

Amikor Jeffrey Epstein 2019-ben előzetes letartóztatásba került, a házkutatást végző rendőrök több ezer kompromittáló felvételt találtak manhattani lakásán. Ghislaine Maxwell tulajdonában is rengeteg olyan videó van, amelyek számos befolyásos embert kellemetlen szituációba hozhatnak. András hercegről még novemberben számtalan kompromittáló fotó megjelent, ezeken csinos és nála jóval fiatalabb nőkkel bulizott, és került intimebb viszonyba. A felvételek 2007-ben készültek állítólag a francia Riviérán.

Letartóztatták a filmrendezőt

Idén januárban letartóztatták Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit Adele Haenel színésznő azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan. A Mediapart oknyomozó portál tett közzé tavaly novemberben egy hosszú a riportot, amelyben a kétszeres César-díjas 30 éves francia filmsztár azzal vádolta meg Christophe Ruggiát, hogy első filmje, a 2002-ben készült Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuálisan zaklatta. A tényfeltáró riportban mintegy harminc ember szólalt meg a színésznő környezetéből, és erősítette meg a rendező és akkor még gyerekszínész közötti kapcsolat tényét. Az 55 éves Christophe Ruggia ügyvédjei útján „határozottan visszautasította azt, hogy zaklatta vagy bármilyen módon fogdosta volna az akkor még kiskorú színésznőt”.

Szintén január elején a párizsi ügyészség vizsgálatot indított a 83 éves író, Gabriel Matzneff ellen is, akit a Julliard könyvkiadó vezetője, Vanessa Springora életrajzi könyvében azzal vádolt meg, hogy 14 éves korában megerőszakolta. A párizsi ügyészség 15 éven aluli kiskorú elleni erőszak miatt indított vizsgálatot a könyvben megjelent állítások nyomán, bár maga Springora nem tett feljelentést az ügyben. A 47 éves kiadóigazgató Le consentement (A közös megegyezés) című könyve megrázta a francia irodalmi életet.

Politikusok, közéleti személyiségek is vannak a vádlottak között

Erőszak- és pedofilbotrányokban volt érintett az egykori szocialista pénzügyminiszter és IMF-vezér Dominique Strauss-Kahn, de a 2015 óta francia állampolgár Daniel Cohn-Bendit, egykori zöld EP-képviselő is aberrált módon írt könyveiben pedofilélményeiről. Cohn-Bendit EP-képviselősége alatt nagy bírálója volt Magyarországnak és az Orbán-kormánynak is.