Tovább mélyül a baloldali botrány

 

Egyre kevésbé lehet követni, hogy a Hírklikk baoldali portál vagy a baloldali internetes oldalnak megszólaló koronavírustesztet áruló cég közül ki mond igazat: csúsztatással vádolja egymást a két fél, és a közmédiát is. A Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a baloli álhírterjesztés célja a kormány iránti bizalom gyengítése – hangzott el az M1 Híradójában.

Meghamisította a velem készült interjút az M1” – mondta Németh Károly hétfőn a Hírklikk nevű portálnak. A férfi azt is állítja, a riportban olyan részletek vannak, amiket ő nem is mondott. Németh egy nappal korábban még a baloldali portálról állította ugyanezt. A közmédiának vasárnap úgy fogalmazott, a Hírklikk csúsztat.


Az ügyet tetézi, hogy az M1-es interjú után Németh Károlyt ismét a Hírklikk kérdezte a csúsztatásra vonatkozó állításai miatt, amire a férfi annyit mondott: „Nem tudok erre válaszolni.

A Hírklikk a múlt héten közölt interjút Németh Károllyal. A férfit arról a koronavírusteszt-berendezésről kérdezték, amely állítása szerint 99,8 százalékos pontossággal képes kimutatni a vírus jelenlétét. A portál szerint a férfi azt állította, itthon nem vettek tudomást az általuk forgalmazott gépről, pedig – a cikk szerint – a műszert a legismertebb hazai szaktekintélyek és a téma professzorai valamennyien dicsérték.

Itt azonban újabb ellentmondás van, Németh Károly az M1-nek már azt mondta, nem mindenki dicsérte a berendezést. A Hírklikk a cikkük állításait alátámasztandó közölte a Németh Károllyal készült interjújuk egy részletét. A hangfelvétel azonban inkább csak újabb kérdéseket vet fel, Németh ugyanis ott még azt állította, Jakab Ferenc virológusprofesszor is dicsérte a gépet.

Az M1-nek Németh Károly már mást állított.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-nek azt mondta: valóban kapott egy videót a gépről, véleményt azonban csak a leírás alapján tudott mondani, de azt is közölte, hogy beszerzésről ő nem dönthet.

Palócz André, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, a baloldali portálok a kormány hitelességét szeretnék aláásni az álhíreikkel, miközben az emberek többsége támogatja a kabinet intézkedéseit.

A Hírklikk korábban az elsők között közölte az álmentőssel készült baloldali kamuvideót is, és Korózs Lajos magyarázkodásának írott változatáról is közöltek cikket. Ám ez sem zajlott zökkenőmentesen. Azt ugyanis még azelőtt feltették az oldalra, hogy az MSZP honlapján megjelent volna a videó.

Itt Lajostól néhány személyes mondat is belefér” – a szövegben ez a feltehetően Korózs Lajosnak címzett belső utasítás is olvasható volt. Vagyis a Hírklikk szerkesztősége vélhetően a szocialisták videójának egy belső leiratát kapta meg, amit ellenőrzés nélkül tehettek fel az internetre.