×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A csodaműszerről szóló álhír interjúalanya cáfolta a cikkben szereplő állításokat

 

Nem fogadták a minisztériumban, és a szakemberek sem méltatták, sőt, közülük valaki még becsmérelte is azt a koronavírustesztet, amiről az egyik hírportál azt állította, csak azért nem kellett a magyar államnak, mert a beszerzésén egyesek nem tudtak keresni. Erről az a férfi beszélt az M1-nek, aki a berendezést megpróbálta értékesíteni Magyarországon. A Hírklikk nevű internetes médium nemrég Korózs Lajos álmentős videója révén is megégette magát – hangzott el az M1 Híradójában.

Saját bevallása szerint egy svájci barátja ajánlása révén fedezte fel Németh Károly azt a koronavírusteszt-berendezést, amely állítása szerint 99,8 tizedszázalékos pontossággal képes kimutatni a vírus jelenlétét.

A készülékről először a Hírklikk nevű portál kérdezte a férfit. Az oldal újságírója azt állította, hogy Németh Károly telefonon fordult hozzájuk, mert elmondása szerint itthon nem vettek tudomást az általuk forgalmazott gépről. Pedig – ahogy a Hírklikk cikkében szerepel – a műszert a legismertebb hazai szaktekintélyek valamennyien dicsérték.

Németh Károly cáfol 

A rektor úr nem beszélt pozitívan erről a berendezésről” – ezt már az M1 híradójának mondta vasárnap Németh Károly, aki szerint ő soha nem állította, hogy az általa megkeresett szakemberek közül mindenki méltatta a berendezést.

Szlávik doktor és Jakab professzor magas fokúra értékelte, és dicsérte ezt a gépet – a Hírklikk újságírója mégis ezeket a szavakat adta Németh Károly szájába. Csakhogy

az írás megjelenése után Jakab Ferenc virológusprofesszor jelezte, a Pécsi Tudományegyetem laboratóriuma egyértelműen elutasította a megkeresést.

Németh Károly idézte is Jakab Ferenc levelét, és a Hírklikkben megjelent interjú több részletét is maga cáfolta az M1 stábjának.

A szöveg szerint Németh Károly az országos tiszti főorvost is megemlítette, arról beszélve, hogy Müller Cecília is azok között volt, akik „el voltak ájulva a műszertől”.

A Németh Károllyal készült M1-interjúból azonban kiderült, hogy

a berendezést az országos tiszti főorvos sem látta és nem is dicsérte senkinek.

Ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem, amelyet a cikk szerint Németh Károly szintén keresett, de állítólag nem fogadták.

Németh Károly vasárnap már arról beszélt, hogy a minisztériumot kereste ugyan, de csak telefonon.

Az volt az érzésem, hogy az állami vezetők azért nem akartak rendelni, mert ők ezen nem tudnak pénzt keresni” – a Hírklikk által közölt cikkben viszont továbbra is ez szerepel, annak ellenére, hogy az Emmi hivatalos közlése szerint sem Kásler Miklós miniszter, sem pedig Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár nem kapott írásos megkeresést a cégtől és Németh Károlytól sem.

A Hírklikk Korózs Lajos álmentős videójával is megégette magát

Korábban a Hírklikk volt az a portál, amely az álmentősről szóló szocialista videó kapcsán Korózs Lajos magyarázkodásának írott változatát még azelőtt feltette az oldalra, hogy az MSZP honlapján megjelent volna a videó. „Itt Lajostól néhány személyes mondat is belefér” – a szövegben ráadásul ez a feltehetően Korózs Lajosnak címzett utasítás is olvasható volt. Vagyis a Hírklikk szerkesztősége vélhetően a szocialisták videójának egy belső leiratát kapta meg, amit ellenőrzés nélkül tehettek fel az internetre.

A portált még szombaton kereste az M1 Híradó, hogy megkérdezze, Korózs Lajos kamuvideója után ezúttal ellenőrizték-e az interjúalany állításait. Megkeresésükre azonban a Hírklikk azóta sem válaszolt.

A címlapfotó illusztráció.