×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több áruházláncot maga mellé állított a Tojásszövetség a magyar termelők támogatására

 

Széles körű összefogás bontakozik ki a magyar tojástermelésért, a termelők támogatásának érdekében több nagy áruházlánc is csatlakozott a Tojásszövetséghez – írta keddi számában a Világgazdaság mások mellett Szép Imre tojásszövetségi elnököt megszólaltatva.

Az elnök elmondta: a koronavírus-járvány miatt megemelkedett kereslet bizonyította, hogy Magyarországon minden tartástechnológiának helye van: az EU-konform ketrecesnek, a mélyalmosnak, a szabad- és a biotartásnak, mert minden tartásmódban termelt tojás kellett ahhoz, hogy a hazai boltok polcait magyar tojással tudják feltölteni.

Kijelentette, hogy a veszélyhelyzet alatt felértékelődött a rövid ellátási láncú, regionálisan megtermelt élelmiszer szerepe a külföldről hozott hasonló áruval szemben.

A szakmai szervezet meggyőzte több áruházlánc képviselőit, hogy gondolják át az EU-konform ketreces tojások 2025 utáni mellőzésére vonatkozó terveiket. Ez a tartástechnológia ugyanis a leginkább környezetkímélő, vízigénye a legkisebb, és a legkevesebb mezőgazdasági földterületet igényli.

A Tojásszövetség tagjainak több mint 80 százaléka foglalkozik ilyen tojások termelésével, vagyis az áruházak 2025-től nem tudnának elegendő nem EU-konform ketreces tojáshoz jutni a magyar piacról. Külföldről kellene beszerezni a megfelelő tojásokat, ami rövid távon drágulást okozna, hosszú távon pedig a fogyasztók biztonságos ellátása is veszélybe kerülhet.

A címlapfotó illusztráció.