Rétvári: Szakmai érveket nélkülöző támadás érte az átdolgozott történelemtankönyveket

 

Durva, politikai alapú, szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli támadás érte több médium felületén az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után – írta Facebook-oldalán hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence szerint a kritikák közös pontja, hogy figyelmen kívül hagyják az átdolgozott kötetek valódi erényeit, és teljesen egyoldalúak.


A parlamenti államtitkár összegzése szerint a frissen átdolgozott könyvek kifejezetten korszerű, jól tanítható kiadványok.

A rendszerváltoztatás óta nem látott mértékben csökkent a megtanítandó tananyagmennyiség, ezzel időt fölszabadítva a kompetenciafejlesztésre, ugyanakkor megőrizve az ismeretek ideális mértékét – írta.

Szerinte a pedagógiailag a legmodernebb célok – jelenségalapú tanulás, aktív tanulás, autentikus tanulás – valósulnak meg a kötetekben.

A tanulók számára az eddigieknél sokkal jobban érthető, jobban súlyozott és kifejezetten modern megközelítésű – jelenbe nyúló hatásokra való kitekintés, magyar és egyetemes történelem integrált szemlélete – tematika jellemzi a könyveket, amelyekbe a legmodernebb, friss kutatási eredmények is beépülnek – közölte.

A média különböző felületein megjelenő kritikákat ennek értelmében szakmaiatlan, politikailag motivált támadásoknak, egészen pontosan felesleges hisztériakeltésnek kell minősítenünk” – írta Rétvári Bence.

A címlapfotó illusztráció.